Με επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα


Τις απαράδεκτες συνθήκες έξω από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στον Πειραιά, καταγγέλλει ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. 

Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει στην επιστολή του, ότι ορδές αλλοδαπών βρίσκονται μέρα και νύχτα έξω από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου, στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν ο ΟΚΑΝΑ, περιμένοντας καρτερικά να τους δοθούν τα απαιτούμενα έγγραφα. Εξαιτίας της πολύωρης αναμονής, αρκετοί από αυτούς, αφοδεύουν στο πεζοδρόμιο και στα γύρω κτίρια, ενώ κάποιοι μάλιστα κοιμούνται τις νύχτες στο δρόμο, είτε επειδή δεν έχουν πού αλλού να διαμείνουν, είτε για να πάρουν σειρά για την επόμενη μέρα. 

«Οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτες και ντροπιαστικές, όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο λιμάνι της χώρας και οι Πειραιώτες δεν μπορούν να ανεχτούν την παραμονή της εν λόγω υπηρεσίας υπό αυτές τις συνθήκες. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες της περιοχής πλήττονται ανεπανόρθωτα. Την ίδια ώρα, οι αλλοδαποί δεν αξίζουν αυτή τη μεταχείριση και οφείλουμε να τους παρέχουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κατά τη διεκπεραίωση των απαραίτητων, γι’ αυτούς, διαδικασιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος τόνισε στον Υπουργό ότι μπορεί να συνδράμει και ο ίδιος, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα μια αξιοπρεπής λύση.

Το κείμενο της επιστολής του Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας μεταφέρω την δυσαρέσκεια των Πειραιωτών για τις συνθήκες που επικρατούν έξω από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου, επί της οδού Νοταρά, στο κέντρο του Πειραιά. 
Στο κτίριο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν ο ΟΚΑΝΑ, στεγάζεται σήμερα το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου. Εκεί καθημερινά, σωρεύονται ορδές αλλοδαπών, ανάμεσά τους πολλές φορές και μικρά παιδιά, περιμένοντας καρτερικά για τ’ απαιτούμενα έγγραφα. Κάθονται στα πεζοδρόμια, στα σκαλιά παρακείμενων πολυκατοικιών και κτιρίων. Αφού οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στο σημείο αυτό επί μέρες είναι έντονες και οι οσμές, καθώς αφοδεύουν στο πεζοδρόμιο και στα γύρω κτήρια. Το πρόβλημα όμως καθίσταται ακόμα χειρότερο, αφού πολλοί από αυτούς παραμένουν εκεί και το βράδυ, κοιμούνται στο δρόμο, είτε επειδή δεν έχουν πού αλλού να διαμείνουν, είτε για να πάρουν σειρά για την επόμενη μέρα. 
Και όλα αυτά σε έναν κεντρικό δρόμο του Πειραιά, μέσα στην Τρούμπα, όπου εδρεύουν ναυτιλιακές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και εμπορικά μαγαζιά, ενώ το βράδυ αποτελεί την καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης. 
Όπως καταλαβαίνετε, οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτες και ντροπιαστικές, όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο λιμάνι της χώρας και οι Πειραιώτες δεν μπορούν να ανεχτούν την παραμονή της εν λόγω υπηρεσίας υπό αυτές τις συνθήκες. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες της περιοχής πλήττονται ανεπανόρθωτα. Την ίδια ώρα, οι αλλοδαποί δεν αξίζουν αυτή τη μεταχείριση και οφείλουμε να τους παρέχουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κατά τη διεκπεραίωση των απαραίτητων, γι’ αυτούς, διαδικασιών. 
Καταλήγοντας θα ήθελα να δείτε το θέμα με εξαιρετική ευαισθησία και να συνδράμετε, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια αξιοπρεπής λύση. Στο βαθμό που μπορώ να συνδράμω στο σκοπό αυτό, είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας».
 
Top