Σε μέτωπο και αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς που ξεθεμελιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων καλούν Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής, καλώντας κάθε λαϊκό άνθρωπο σε ετοιμότητα και εγρήγορση.
Συγκεκριμένα, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς (αναφέρονται παρακάτω) σε κοινή ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν σε σύσκεψη που διοργάνωσαν την περασμένη  Τετάρτη 4 Ιουλίου στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Περάματος "Εστία της Γυναίκας", αναφέρουν:  
«Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που υπογράφουμε το κάλεσμα αυτό, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους Περαματιώτες, με αφορμή τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Καλούμε κάθε λαϊκό άνθρωπο να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
  • Άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου.
  • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης του αρμού στην COSCO.
  • Ελεύθεροι χώροι και παιδικές χαρές για το λαό και τα παιδιά του Περάματος.
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO.
Μας λένε ότι τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων θα φέρουν την "ανάπτυξη", τη "δίκαιη ανάπτυξη". Αντίθετα με αυτά, τα σχέδια της Cosco φέρνουν μια δραματική κατάσταση στην πόλη:
• Ενεργοποίησαν τα καζάνια του θανάτου και τα σχέδια των εταιρειών πετρελαιοειδών, δημιουργώντας μια βόμβα 150.000 τόνων πετρελαιοειδών και χημικών μέσα στην πόλη μας. Ο εφιάλτης του καρκίνου παραμονεύει μέσα στα σπίτια μας και τα σχολεία των παιδιών μας, από τα βαρέα μέταλλα και τα χημικά των πτητικών ουσιών που διαχέονται στον αέρα.
• Διεκδικεί τον Όρμο του Αρμού, τον τελευταίο ελεύθερο χώρο του λαό του Περάματος, που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες, αμφισβητώντας την δραστηριότητα των αλιέων του Όρμου.
• Δημιούργησε ένα "γκέτο" εργασίας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ, όπου οι λιμενεργάτες δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι βασικός σχεδιαστής και στήριγμα αυτής της "ανάπτυξης" των μονοπωλίων:
• Συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδωσε από το 2016 μέχρι σήμερα, 6 άδειες εμπορίας και αποθήκευσης στις εταιρείες πετρελαιοειδών στο Πέραμα, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής. Χαρακτηριστική είναι η άδεια για μεταφορά δραστηριοτήτων εμπορίας πετρελαιοειδών από τους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου στο Πέραμα.
• Με την ψήφιση του άρθρου 70 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, μονιμοποιεί τα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα, δίνοντάς τους επιπλέον 20 χρόνια ζωής, ακόμα και αν σήμερα άλλαζε η χρήση γης από χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική.
• Έκανε δώρο στην Cosco πάμφθηνους εργαζόμενους, αφού εξαίρεσε τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από το μητρώο λιμενεργατών, μετατρέποντάς τους σε ανειδίκευτους εργάτες. Μαζί με τα δικαστήρια, έβγαλαν παράνομες 5 απεργίες των λιμενεργατών, επειδή διεκδίκησαν να δουλεύουν με ανθρώπινους όρους.
• Το "κερασάκι στην τούρτα"! Αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του Περάματος έως και 25%, το οποίο θα μετρήσουμε στο πορτοφόλι μας με το επόμενο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούμε να πληρώσουμε.
Μαζί με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, από κοντά και η δημοτική αρχή Περάματος, αποδεικνύοντας καθημερινά πόσο βαθιά μπλεγμένη είναι στα επιχειρηματικά σχέδια που φέρνουν την κόλαση στα σπίτια μας και τους χώρους εργασίας!
Η δημοτική αρχή Περάματος:
• Ενώ συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μέσω του ίδιου του δημάρχου που συμμετείχε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.
• Ενώ χειροκροτά για τα επενδυτικά σχέδια της Cosco που ενεργοποίησαν τα καζάνια του θανάτου.
Σήμερα φοράει "αγωνιστικό" προσωπείο, κηρύσσοντας δήθεν τη μάχη ενάντια στις δεξαμενές. Στην πραγματικότητα προσπαθεί "να κάνει φασαρία", ώστε να κρύψει το μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται να κάνει με την παράδοση του Αρμού στην Cosco.
Μάλιστα, η παράδοση του Αρμού γίνεται την ίδια ώρα που η δημοτική αρχή έχει κλείσει όλες τις παιδικές χαρές και τους ελεύθερους χώρους του Περάματος και που εδώ και 3 χρόνια θα τις παρέδιδε αναπλασμένες. Σήμερα είναι τόσο επείγον, όσο και ώριμο να αναπλαστεί ο Αρμός και να μετατραπεί σε ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, ώστε να αξιοποιηθεί από το λαό του Περάματος.
Κανένας να μην υποκύψει στο επικίνδυνο δίλημμα - εκβιασμό που ετοιμάζεται να θέσει η δημοτική αρχή. Στην προσπάθειά της να προχωρήσει την παράδοση του Αρμού στην Cosco, σκοπεύει να ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη από το μονοπώλιο, τα οποία δήθεν θα εξυπηρετούν το λαό του Περάματος. Προειδοποιούμε, έστω και ένα εκατοστό αν μετακινηθεί ο τοίχος του Αρμού από τη δραστηριότητα της Cosco, θα σημάνει την αρχή του τέλους του τελευταίου ελεύθερου χώρου για τους Περαματιώτες!
Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή φέρνει θέμα το αίτημα της Cosco να δημιουργήσει μια "έξοδο κινδύνου" στην πλευρά του Αρμού, δηλαδή μια πύλη απεργοσπασίας, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη πείρα από την τελευταία απεργιακή μάχη που έδωσαν οι λιμενεργάτες.
Υποκριτική είναι η στάση της δημοτικής αρχής και στον αγώνα για τη μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου. Στοχεύει τις ανενεργές δεξαμενές, ενώ για τις ενεργές, τον πραγματικό κίνδυνο, ζητάει ένα θολό και αόριστο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση.
Διεκδικούμε:
• Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Άμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
• Ούτε σπιθαμή παραχώρησης του Αρμού στα επιχειρηματικά σχέδια. Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος, ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Ούτε σκέψη για δημιουργία πύλης απεργοσπασίας στην Cosco από την πλευρά του Αρμού.
• Να παραδοθούν εδώ και τώρα αναπλασμένες οι παιδικές χαρές και o χώρος της Πρόνοιας στο λαό του Περάματος.
• Χώρους Άθλησης - γήπεδα καλαθοσφαίρισης, βόλεϊ, ποδοσφαίρου (5x5). Δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου με κλιματισμό.
• Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».
Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση:
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομ. Ελλάδας, ΠΕΜΕΝ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Πειραιά & Νήσων, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σύλλογος Γυναικών «Εστία της Γυναίκας», Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περάματος, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων & Ναυτικών Αθλημάτων «Ο Αρμός», Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ναυτικών Αθλημάτων Περάματος «Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και Γύρω Δήμων «Ο Ίκαρος», Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος», Ένωση Κρητών Περάματος «Η Μάχη της Κρήτης», Σύλλογος Μανιατών & Λακώνων Περάματος, Αθλητικός Όμιλος «Φιλία» Περάματος, Αγωνιστική Επιτροπή Κατοίκων Περάματος.
 
Top