Πώς αγοράζετε κρασί όταν δεν ξέρετε την γεύση του; Πολλοί βασίζονται στην περιγραφή που...
αναγράφεται στην ετικέτα της φιάλης για να καταλάβουν τη γεύση του. Παρακάτω είναι μια λίστα των κοινών περιγραφών κρασιού και τι σημαίνουν πραγματικά.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΟΞΥΤΗΤΑ

Κρασιά με ψηλή οξύτητα και πικάντικη γεύση. Τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά όξινων φρούτων ( και όχι "γλυκών φρούτων"). Οι λευκοί οίνοι περιγράφονται συχνά με χαρακτηριστικά παρόμοια με το χυμό λεμονιού ή lime.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΓΩΝΙΕΣ

Ένα κρασί με γωνίες είναι σαν να βάζετε ένα τρίγωνο στο στόμα σας - σας χτυπά σε συγκεκριμένα σημεία με ένταση και όχι παντού. Είναι σαν να χτυπάτε το χέρι στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά. Ένα κρασί με γωνίες -συνήθως- έχει επίσης υψηλή οξύτητα.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΡΑΣΙ

Όχι και τόσο φιλικό κρασί. Συνήθως σημαίνει ότι το κρασί έχει πολύ υψηλή οξύτητα και γεύσεις μικρών φρούτων. Ένας αυστηρός οίνος δεν αναδεικνύει το φρούτο ούτε  έχει πλούσια γεύση.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

Το μεγάλο κρασί είναι  ένα κρασί με πολύ ωραία γεύση στο στόμα σας που καταλαμβάνει όλα τα τμήματα του στόματος και της γλώσσας σας. Ένα μεγάλο κρασί δεν είναι κατ 'ανάγκη ένα φρουτώδες κρασί, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχει ώριμες καλοδομημένες τανίνες.

"ΛΑΜΠΕΡΟ" ΚΡΑΣΙ

Τα λαμπερά κρασιά έχουν ψηλή οξύτητα και υγραίνουν το στόμα σας.

ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΡΑΣΙ

Ένα κρασί με χαρακτηριστικά βουτύρου έχει ωριμάσει σε δρυ και γενικά είναι πλούσιο και πολυεπίπεδο. Ένα βουτυράτο κρασί έχει συχνά κρεμώδη υφή που χτυπά στη μέση της γλώσσας σας σχεδόν όπως το ελαιόλαδο  (ή το βούτυρο) και έχει ομαλή επίγευση.

ΚΟΥΤΙ ΠΟΥΡΩΝ

Οι γεύσεις από cigar box  υπονοούν τη γλυκύτητα και το ξύλο από κέδρο με αφθονία καπνού. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό και επιθυμητό χαρακτηριστικό που οι συγγραφείς του κρασιού αγαπούν να χρησιμοποιούν όταν βρίσκουν ένα κρασί που επιθυμούν να μπορούν να πιουν σιγά σιγά σε μια δερμάτινη καρέκλα.

ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΚΡΑΣΙ

Ένα πολύπλοκο κρασί απλά σημαίνει ότι όταν το δοκιμάζετε, η γεύση αλλάζει από τη στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας  μέχρι τη στιγμή που θα το καταπιείτε. Το να χρησιμοποιήσει κανείς τη λέξη "σύνθετο" για να περιγράψει ένα κρασί είναι υπεραπλούστευση εκτός και αν συνεχίσει περιγράφοντας το πολύπλοκο.

ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΚΡΑΣΙ

Το κρεμώδες κρασί είναι μια δημοφιλής περιγραφή για τα λευκά κρασιά και τους αφρώδεις οίνους που έχουν υποστεί ζύμωση ή έχουν ωριμάσει σε δρυ. Στην Καμπανία, το κρεμώδες είναι ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό για τα αφρώδη κρασιά. Ένα κρασί μπορεί να είναι κρεμώδες λόγω της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Ψάξτε για κρεμώδη chardonnay εάν ​​σας αρέσουν τα βουτυράτα κρασιά.

ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΡΑΣΙ

Η λέξη τραγανό χρησιμοποιείται συχνότερα για να περιγράψει ένα λευκό κρασί. Ένα τραγανό κρασί είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα απλό κρασί με οξύτητα, αλλά ταιριάζει πολύ καλά να καταναλωθεί μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού.

ΠΥΚΝΟ ΚΡΑΣΙ

Όταν ένας συγγραφέας κρασιού θέλει να συνοψίσει τη μακρά περιγραφή των γεύσεων και των χαρακτηριστικών ενός κρασιού με μία λέξη, το λέει πυκνό. Η πυκνότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που περιγράφει συνήθως έντονα κόκκινα κρασιά όπως το cabernet sauvignon, το Côtes du Rhône και το Brunello di Montalcino κ.α, αλλά δεν αποτελεί πάντα θετικό χαρακτηριστικό για όλα τα κρασιά, διότι σημαίνει ότι μπορεί το κρασί να είναι ελαττωματικό.

ΓΗΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Ένας κλασσικός όρος για όποιον θέλει να περιγράψει αυτό το αδέξιο πράσινο και την επίγευση σε ένα κρασί. Δεν σημαίνει ότι είναι ένα κακό κρασί αλλά θέλουν να ξέρετε ότι αν δεν σας αρέσει το κρασί αυτό σημαίνει ότι δεν σας αρέσει το γήινο.

ΠΛΑΔΑΡΟ ΚΡΑΣΙ

Όταν ένα κρασί είναι πλαδαρό σημαίνει ότι το κρασί δεν έχει οξύτητα. Είναι αρνητική έννοια, οπότε μην το πείτε σε έναν οινοποιό!

ΦΛΥΑΡΟ ΚΡΑΣΙ

Ένα φλύαρο κρασί προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή μας με μια αφθονία φρούτων.

ΣΑΡΚΩΔΕΣ ΚΡΑΣΙ

Φανταστείτε να έχετε ένα κομμάτι άψητης μπριζόλας στο στόμα σας. Αυτή τη γεύση έχει το σαρκώδες κρασί.

FOOD FRIENDLY ΚΡΑΣΙ

Η γεύση αυτού του κρασιού αναδεικνύεται με το φαγητό. Του λείπει κάτι που το φαγητό θα συμπληρώσει.

ΟΡΥΚΤΟΤΗΤΑ

Ξέρετε τη μυρωδιά της βρεγμένης πέτρας, του αλουμινόχαρτου ή της τσακμακόπετρας; Τώρα φανταστείτε τη γεύση στο στόμα σας.

ΔΡΥΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Ω η δρυς! Η απόλυτη επιρροή στις γεύσεις του κρασιού. Στο λευκό κρασί προσθέτει βούτυρο, βανίλια και μερικές φορές καρύδα. Στο κόκκινο κρασί προσθέτει γεύσεις που συχνά αναφέρονται ως γλυκά μπαχαρικά και βανίλια. Πολλές χώρες κάνουν κρασιά με έντονη επίδραση της δρυός και οι φανατικοί του κρασιού ερίζουν για το ποια είναι τα καλύτερα ( Πχ αμερικάνικα vs γαλλικά) .

ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΡΑΣΙ

Αυτή η λέξη είναι μια βασική λέξη σε ένα στυλ κρασιού που είναι πλούσιο, ομαλό και πολύπλοκο. Εάν είστε ένας πλούσιος, ομαλός, τολμηρός άνθρωπος, το "Opulent" είναι το επίθετο που σας ταιριάζει.

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ

Εξευγενισμένο είναι ένα υποσύνολο κομψών κρασιών. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνά όταν περιγράφονται οι τανίνες σε ένα κρασί. Αυτοί οι οίνοι έχουν τη φιλοσοφία “less is more” .

ΜΕΤΑΞΕΝΙΟ ΚΡΑΣΙ

Το Silky είναι η λέξη για τα ερυθρά κρασιά που ισοδυναμεί με το κρεμώδη στα λευκά κρασιά. Εάν σας αρέσει το μεταξένιο τότε πιθανότατα θα το απολαύσετε.

ΣΦΙΧΤΟ ΚΡΑΣΙ

Αυτό το κρασί δεν είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Όταν δοκιμάζουμε ένα σφιχτό κρασί, συνήθως έχει πολύ υψηλές τανίνες, είναι δύσκολο να ταυτοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά των φρούτων και είναι δύσκολο να το πιούμε.  Αυτός ο οίνος θα μπορούσε να ωφεληθεί από το decanting.
Πηγή
 
Top