Ένα μήνα μετά η έρευνα των αρχών για τα μη πολιτικά πρόσωπα (σ.σ υπουργούς) και τις 
ποινικές ευθύνες προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς, καθώς ήδη έχουν εξεταστεί πάνω από 30 μάρτυρες και ήδη έχει παραληφθεί ένα πόρισμα, του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Ανδριανού Γκουρμπάτση (σ.σ ο οποίος έχει διορισθεί ως τεχνικός σύμβουλος από δύο οικογένειες) με το οποίο παραθέτει την δική του εκδοχή για ό,τι έγινε ή δεν έγινε, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 96 ανθρώπινες ζωές.

Το πολυσέλιδο πόρισμα, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Capital.gr, αποδίδει ευθύνες σε παραλείψεις ή έλλειψη συντονισμού στην Περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική προστασία, την πυροσβεστική και την αστυνομία.


Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν το πόρισμα του πραγματογνώμονα-πυραγού, που έχουν οι ίδιοι ορίσει.

Επίσης το πόρισμα της Πυροσβεστικής, που εκτός από την αυτοψία στην περιοχή θα περιλαμβάνει και καταθέσεις, αναμένεται να υποβληθεί και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα. Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων από τους. Μάρτυρες αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων, οι εισαγγελείς θα αξιολογήσουν το υλικό και θα αρχίσουν να καλούν πρόσωπα, ως υπόπτους για την τέλεση αδικημάτων, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία θα βρίσκονται ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών, θα είναι στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας, με πολύ μεγάλη την πιθανότητα να βρίσκεται μεταξύ των υπόπτων πρόσωπο με υψηλό πολιτικό εκτόπισμα.

Η κλήση βέβαια ενός προσώπου ως υπόπτου δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα βρεθεί κατηγορούμενος καθώς μπορεί να πείσει τον εισαγγελέα με τις εξηγήσεις που θα δώσει.

Το επόμενο στάδιο πάντως της έρευνας θα είναι η απαγγελία κατηγοριών κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι γενικώς ενώ τα συμπεράσματα τους πιθανόν θα περιγράφονται σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα. Η διαδικασία αυτή όμως εκ του νόμου δεν μπορεί να αφορά πολιτικά (σ.σ υπουργού) πρόσωπα για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η αποστολή στη Βουλή της μήνυσης της χήρας Φύτρου η οποία εισαγάγει στη δημόσια έρευνα το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
 
Top