Έλληνας καπετάνιος έσωσε ζευγάρι ναυαγών που περιπλανιόταν για μέρες στη Μαύρη Θάλασσα...
Όλα ξεκίνησαν τον 

Δεκαπενταύγουστο, όταν ένα ζευγάρι από το Νοβοροσκίσκ αποφάσισε να πάρει τη φουσκωτή βάρκα του για μια βόλτα στη Μαύρη Θάλασσα. Η 35χρονη Ναντέζντα Βατρούσκινα και ο Αρμένιος σύζυγός της Μιχαΐλ Αλαβερντιάν αποφάσισαν να πάνε για ψάρεμα με την καινούρια τους φουσκωτή βάρκα. Έφυγαν στις 8 Αυγούστου από το ακρωτήρι Μισκάκο στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ζευγάρι πίστευε ότι δεν θα αργούσε να επιστρέψει και δεν πήρε μαζί τα υπάρχοντα του. Ξαφνικά ξέσπασε θαλασσοταραχή και οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν τη βάρκα στα ανοιχτά. Για τέσσερις μέρες πάλευαν με τα κύματα μέχρι που εμφανίστηκε ο Έλληνας καπετάνιος.

«Παρά τις προσπάθειές μας να φωνάζουμε σε πλοία, τάνκερ, γιοτ, παρασυρόμασταν από τον αέρα. Μετά, νύχτωσε. Με αέρα, καταιγίδα και κρύο. Η βάρκα γέμιζε συνεχώς νερά. Κοιμόμασταν με βάρδιες και περιμέναμε το ξημέρωμα για να ζεσταθούμε. Τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες» έγραψε η Ναντέζντα στη σελίδα της.

Το ζευγάρι τη νύχτα κρύωνε και το πρωί καιγόταν από τον ήλιο, ενώ μαζί τους δεν είχαν καμία προμήθεια. Έφθασαν στο σημείο να έχουν και παραισθήσεις.


Την πέμπτη μέρα, είδαν στον ορίζοντα ένα πλοίο. «Παρατηρήσαμε ένα γκρι πλοίο να έρχεται προς το μέρος μας. Ήταν ένα θαύμα». Άλλωστε, όπως είπε η 35χρονη Ρωσίδα, από ένα σημείο και μετά, το μόνο που τους είχε απομείνει ήταν να προσεύχονται για ένα θαύμα. «Ο Χριστός μας έσωσε» είπε.

Το πλοίο ήταν το τάνκερ Kriti Rock, με καπετάνιο τον Χρήστο Κωνσταντινίδη. Το υπό ελληνική σημαία πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για το λιμάνι Ταμάν. Όταν τους βρήκαν, οι δυο ναυαγοί βρίσκονταν 70 χιλιόμετρα από την ακτή.
Τα μέλη του πληρώματος τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Τους πρόσφεραν φαγητό και νερό, ρούχα και τους εξέτασαν για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Εκείνη την ημέρα κατάφεραν για πρώτη φορά να επικοινωνήσουν και με τους συγγενείς τους. Έπειτα από τρεις μέρες διαμονής στο ελληνικό τάνκερ, το ζευγάρι κατάφερε να επιστρέψει, σώο, στο Νοβοροσίσκ.


Πηγή
 
Top