Η παρασκηνιακή κινητικότητα στο Κυπριακό είναι δεδομένη και γίνεται φανερή από τις επισκέψεις Αναστασιάδη στην Ευρώπη αλλά και τις συνεχείς 
δηλώσεις Ελλήνων αλλά και Τούρκων αξιωματούχων.

Όπως όλα δείχνουν δεν αργεί ο καιρός που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα οι επιδιώξεις της Άγκυρας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε 3 άξωνες.

Πρώτον, η έναρξη των διαπραγματεύσεων να έχει ημερομηνία λήξης. Να καθοριστεί, δηλαδή, χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως αναφέρουν, θα κινείται γύρω στο τρίμηνο. Αυτή η προσέγγιση βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στους τρίτους, που δεν θέλουν να αφήσουν τη διαδικασία να διαρκέσει πολύ.

Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος συνδέεται και με την επαναφορά της μεθοδολογίας για υποβολή από πλευράς του ΟΗΕ γεφυρωτικών προτάσεων.

Δεύτερον, η τουρκική θέση είναι σαφής και έχει διατυπωθεί ανεπίσημα και στο Κραν Μοντανά. Να συμφωνηθεί συνομοσπονδιακή λύση κι εάν αποτύχει, να προχωρήσουν σε δυο κράτη. Συνεπώς ζητείται όπως διευρυνθεί η ατζέντα με τη συμπερίληψη «κι άλλων επιλογών».

Τρίτο
, ζητούν να ξεκαθαριστεί το στάτους των Τουρκοκυπρίων την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου. Ζητείται, δηλαδή, όπως ξεκαθαριστεί από τώρα με σαφήνεια ότι σε περίπτωση αδιεξόδου θα καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. 

Πέρα από τους όρους αυτούς, η τουρκική πλευρά ζητά και συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τώρα, με ή χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό.

Η Άγκυρα και το ψευδοκράτος ζητούν όπως δημιουργηθεί από τώρα ένας μηχανισμός συναπόφασης για τους υδρογονάνθρακες. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, μια τεχνική επιτροπή για το φυσικό αέριο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συναποφασίζουν για τα επόμενα βήματα.

Αυτό όπως φαίνεται είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ με τη Γαλλία που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέλουν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Τουρκία, σπρώχνοντάς την στην αγκαλιά της Ρωσίας, αλλά ούτε να δέχονται συνεχώς τις Τουρκικές προκλήσεις. 

Το κλειδί για τους ξένους είναι η σταθερότητα. 

Οπότε πολύ πιθανόν είναι ανεξάρτητα της έκβασης στο κυπριακό, η πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι ιδιαίτερα έντονη για την αποδοχή της συνδιαχείρισης. 

Οι επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν πολλά ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να αναζητά τρόπους συντήρησης της διαδικασίας. Χωρίς να παρεμβαίνει προσωπικά σε μια νέα προσπάθεια, θα προσπαθήσει να κρατήσει το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα πιθανό σενάριο το οποίο φαίνεται να συζητείται στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού είναι να αρχίσουν συζητήσεις σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων.

Παράλληλα στη Λευκωσία να αρχίσουν συζητήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο. Ενδεχομένως στο επίπεδο των διαπραγματευτών και των ομάδων τους.  


 
Top