Μια παράδοση που διαρκεί 700 χρόνια! Στο Βέλγιο, και συγκεκριμένα στο...
Οστντουνκέρκε (Oostduinkerke), 12 

οικογένειες ασχολούνται ενεργά με το ψάρεμα της γαρίδας και με έναν τρόπο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Γίνεται με τη βοήθεια των βελγικών τεράστιων αλόγων, τα οποία ζυγίζουν 900 κιλά και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό το ιδιαίτερο ψάρεμα, το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο.

Από τις οικογένειες που ασχολούνται με το ψάρεμα της γαρίδας, έχουν μοιρασμένες αρμοδιότητες και η κάθε μια έχει τη δική της ειδικότητα, όπως την ύφανση των διχτυών ή την εκπαίδευση και συντήρηση των αλόγων.

Δύο φορές την εβδομάδα, εκτός από τους χειμερινούς μήνες, τα δυνατά άλογα, ράτσας Brabant, περπατούν παράλληλα με την ακτογραμμή, τραβώντας δίχτυα σε σχήμα χοάνης και έχουν στις άκρες τους δύο ξύλινες σανίδες.
Μια αλυσίδα που σύρεται πάνω από την άμμο δημιουργεί δονήσεις, προκαλώντας τις γαρίδες να πηδήξουν μέσα στο δίχτυ. Οι γαρίδες που συλλέγονται τοποθετούνται σε καλάθια, τα οποία κρέμονται στις πλευρές των αλόγων.

Η καλή γνώση της θάλασσας και της λωρίδας της άμμου, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και σεβασμού για τα άλογα τους, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ψαράδων.

Η παράδοση δίνει στην κοινότητα μια ισχυρή αίσθηση συλλογικής ταυτότητας και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Ανάμεσα τους είναι και το διήμερο «Φεστιβάλ Γαρίδας» για το οποίο η τοπική κοινότητα αφιερώνει μήνες για την προετοιμασία του, και συγκεντρώνει περισσότερους από 10.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πηγή

 
Top