Στην εφορία, για την καταβολή φόρων και τελών ,αναμένεται να καταλήξει έως το τέλος του χρόνου , ένα σημαντικό κομμάτι από τα χρήματα του «Κοινωνικού μερίσματος» που θα δοθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και μέρος από τα αναδρομικά ύψους 820 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν σύντομα σε 250.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, δικαστές και γιατρούς του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη του χρόνου οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν, βάζοντας βαθιά το χέρι στη τσέπη τους, επτά τουλάχιστον φορο-«χτυπήματα».


Ειδικότερα:

*Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων:

Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,25 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.066 ευρώ. Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις.

*ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν αντίστοιχα οι δύο δόσεις του φόρου για τα ακίνητα (3η και 4η δόση). Η 5η και τελευταία θα καταβληθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2019.

*Τέλη κυκλοφορίας

Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη για το 2019. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μέσα στις επόμενες ημέρες και θα χρεώσουν τους φορολογούμενους με συνολικό ποσό περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και στην περίπτωση που χαθεί η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των τελών που αναλογούν στο όχημα του φορολογούμενου. Για φέτος τα τέλη θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος με πέρυσι..

*Κατάθεση Πινακίδων:

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη ΔΟΥ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.

Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης. Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

*Εξόφληση των μηνιαίων δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Οι μηνιαίες δόσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν εμπρόθεσμα καθώς διαφορετικά οι φορολογούμενοι θα βρεθούν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων η θα κληθούν να καταβάλουν προσαυξήσεις (ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 η 24 δόσεων) .

*Γονικές παροχές ή δωρεές για την κάλυψη τεκμηρίων

Θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά μέχρι στα τέλη του χρόνου .Επιβάλλεται φορολογία 10% που καλείται να πληρώσει ο αποδέκτης και όχι ο δωρητής.

*Φόροι επί των μεταβιβάσεων ακινήτων

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων και κυρίως αυτών που αυξήθηκε η αντικειμενική τους αξία και πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις το 2019 και 2020.
 
Top