Η αύξηση του 11% στον κατώτατο μισθό, όπως επίσης η κατάργηση του υποκατώτατου, έχουν τεθεί σε ισχύ από την αρχή του μήνα, ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται για το ύψος και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης στην αγορά, ενώ το υπουργείο Εργασίας διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων κάθε άλλο παρά αυτόματη διαδικασία είναι.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), έρχεται για να φωτίσει το αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που έχει συχνά απρόβλεπτες και ζημιογόνες συνέπειες σε βάρος εκείνων που προσπαθεί να ενισχύσει. Ως «εργαλείο» για να αναδείξει αυτές τις πτυχές, χρησιμοποιεί ένα βιντεάκι, που στηρίζεται σε πολύ απλές αλλά άκρως αποκαλυπτικές παραδοχές. Το «όχημα» είναι μια από τις συνηθέστερες μορφές μικρής επιχείρησης: ένα σουβλατζίδικο.

Σύμφωνα με το παράδειγμα, ο Λευτέρης διαθέτει ένα ψητοπωλείο με 2 εργαζόμενους, την Κατερίνα και τον Κωνσταντίνο. Η Κατερίνα κάθε μήνα παράγει 2.000 σουβλάκια. Ο Κωνσταντίνος παράγει κάθε μήνα 1.500 σουβλάκια. Ο Λευτέρης για κάθε σουβλάκι που παράγεται έχει κέρδος €0,50. Εάν ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα €586, τότε ο Λευτέρης έχει κόστος μισθοδοσίας για κάθε υπάλληλο €733.

Αυτό σημαίνει πως ο Λευτέρης έχει κέρδος €267 από την εργασία της Κατερίνας και μόλις €17 από την εργασία του Κωνσταντίνου. Αν με μία απόφαση της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα €650, το κόστος μισθοδοσίας που έχει ο Λευτέρης για κάθε υπάλληλο θα διαμορφωθεί στα €813 χωρίς να έχει αυξηθεί ταυτόχρονα η παραγωγικότητα των υπαλλήλων του.

Με αυτήν την απόφαση το κέρδος του Λευτέρη από την εργασία της Κατερίνας θα διαμορφωθεί στα €187, αλλά ο Κωνσταντίνος θα γίνει ζημιογόνος. Προφανώς η Κατερίνα θα χαρεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ως άτομο με σημαντική παραγωγικότητα η θέση της στην αγορά εργασίας είναι ασφαλής.Όμως, σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, η Κατερίνα θα έπαιρνε ούτως ή άλλως την αύξηση στον μισθό της πολύ γρήγορα με πρωτοβουλία του ίδιου του εργοδότη. Αυτό θα συνέβαινε επειδή, ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, μόλις το 7,7% των εργαζομένων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, επειδή οι εργοδότες θέλουν να κρατήσουν τους παραγωγικούς υπαλλήλους και να μην τους χάσουν από έναν ανταγωνιστή.

Όμως τι θα συμβεί στον Κωνσταντίνο που είναι λιγότερο παραγωγικός και η θέση του στην αγορά εργασίας είναι ευάλωτη; Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο Κωνσταντίνος θα χάσει την δουλειά του και ενδεχομένως θα αποκλειστεί από την αγορά εργασίας συνολικά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, ο Κωνσταντίνος να εργαστεί υπό το καθεστώς αδήλωτης εργασίας.
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
 
Top