ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την ένταξη δημόσιων χώρων στο Υπερταμείο
Σχετικά με την προσπάθεια κυβερνητικών να υποβαθμίσουν τη σημασία της ένταξης δημόσιων χώρων (ανάμεσά τους και σχολείων) στο Υπερταμείο.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να προκλητικό τρόπο να ζητήσουν και τα ρέστα. Υπήρξαν και δηλώσεις που μιλούν για "πολιτικάντικες πρακτικές", για "στρατολόγους" μαθητών, καθώς και για παρουσίαση των εκχωρήσεων ως "ένα κορυφαίο μεταρρυθμιστικό έργο, όπως η καταγραφή των ακινήτων του δημοσίου".
Πέρα από αυτά τα ωραία, κοινό επιχείρημα όλων των κυβερνητικών απολογητών είναι ότι οι «χώροι αυτοί (αιγιαλοί, παραλίες, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι που προορίζονται για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών κλπ...) εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο» (επικαλούνται για το σκοπό αυτό την παράγραφο 4 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016 και το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα).
Αυτό που δεν λένε είναι το αμέσως επόμενο σημείο (παράγραφος 5 του άρθρου 196 του νόμου 4389/2016), σύμφωνα με το οποίο: "H ETAΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο (παρ. 4), υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου (Ελληνικό Δημόσιο είναι και οι Δήμοι) το οποίο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση". Με άλλα λόγια, ακόμα και αν εξαιρούνται οι χώροι αυτοί από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ (δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, μια και όλοι οι Δήμοι έχουν κάνει νομικές προσφυγές), η διαχείρισή τους ανήκει ξεκάθαρα στο Υπερταμείο! Αυτό αποδεικνύεται και από το παρακάτω γεγονός: Για να εξαιρεθούν αρχαιολογικοί χώροι και σπουδαία πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας (που δήθεν προστατεύονταν από την παράγραφο 4 του άρθρου 196, όπως λένε οι κυβερνητικοί), μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, απαιτήθηκε ειδική ρύθμιση!
Υπάρχει και κάτι άλλο όμως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πρωτοφανή δυνατότητα να κάνει πως είναι με όλους και όλα:
  • Είναι και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι με το κεφάλαιο!
  • Είναι και με τους Aμερικάνους και με τους λαούς που αγωνίζονται, αλλά στην πραγματικότητα είναι με τους Aμερικάνους!
  • Είναι και με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους, αλλά στην πραγματικότητα είναι με το Ισραήλ.
  • Είναι και υπέρ της ένταξης δημοσίων χώρων στο υπερταμείο και υπέρ της εξαίρεσής τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπέρ της ένταξής τους!
Οπότε, ας τελειώνει το δούλεμα!
Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια μπορούν να συνεχίσουν τη «δουλειά» τους. Η ΕΛΜΕ, όμως, θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να ανατραπεί η προκλητική αυτή απόφαση που εκχωρεί στο Υπερταμείο αυτούς τους δημόσιους χώρους.

 
Top