Τι κι αν έχουν χαθεί δύο προθεσμίες για την πλήρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, τι κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε «κίτρινη» κάρτα για τις καθυστερήσεις, τι κι αν το ΓΛΚ τράβηξε το αυτί των υπηρεσιών που κωλυσιεργούν. Τα κρατικά χρέη προς τους ιδιώτες συνεχίζουν να αυξάνονται!

Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών είναι αρκούντως αποκαλυπτικά και απλώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση στην αγορά ότι ενώ το Κράτος πληρώνει 1 ευρώ έναντι των οφειλών του, ταυτόχρονα δημιουργεί 2 ευρώ νέων χρεών, διαιωνίζοντας αυτόν το φαύλο κύκλο.Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν στα 1,579 δις ευρώ από 1,537 δις ευρώ. Τη διαφορά κάνουν πάλι τα νοσοκομεία, που… πρόλαβαν μέσα σε ένα μήνα και αύξησαν τα χρέη τους στα 359 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ αυξήσεις- μικρές- καταγράφονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (+ 7 εκατ. ευρώ) και στα Νομικά Πρόσωπα (+ 6 εκατ. ευρώ).

Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην παρούσα φάση το Κράτος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Τουναντίον. Μετά και από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, υπολογίζεται ότι το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων, που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ αγγίζουν τα 37 δισ ευρώ.Ως αντίβαρο στις παραπάνω αυξήσεις χρεών λειτούργησαν οι πληρωμές στον ΕΟΠΥΥ (- 49 εκατ. ευρώ) και στα Ασφαλιστικά Ταμεία (- 26 εκατ. ευρώ), ενώ συνεχίζεται η μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρου, που πλέον περιορίζονται σε 488 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
EEA
 
Top