Στο λιμάνι Πειραιά η θρυλική γαλλική φρεγάτα που επιβίωσε από την τέλεια καταιγίδα
Ελλάς – Γαλλία ακόμη πιο…ενισχυμένη συμμαχία. Αυτό ουσιαστικά σηματοδοτεί η επίσκεψη της ανθυποβρυχιακής γαλλικής φρεγάτας Latouche-Treville στο λιμάνι του  Πειραιά και κυρίως η εκδήλωση ξενάγησης – ενημέρωσης πάνω στο πλοίο που διοργάνωσε την Τετάρτη το πρωί για τους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ η γαλλική πρεσβεία.
Η συγκεκριμένη φρεγάτα μπορεί να μην είναι ένα από τα...«καμάρια« του γαλλικού ναυτικού – μάλιστα προσεχώς πρόκειται να αποσυρθεί  λόγω ηλικίας από την ενεργό δράση – όμως η παρουσία στην εκδήλωση του Γάλλου πρεσβευτή στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί και το τάιμινγκ σε μία περίοδο σημαντικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε ακριβώς αυτό το μήνυμα: η Γαλλία όχι μόνο επιθυμεί να διατηρήσει αλλά να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα.

Από τα όσα είπαν οι γάλλοι αξιωματούχοι προκύπτει ότι η Γαλλία παραμένει ενεργή στο παιχνίδι για τις φρεγάτες που ενδιαφέρεται να αποκτήσει διακαώς η χώρα μας. Μπορεί να μην ειπώθηκε κάτι πιο συγκεκριμένο όμως ο Κριστόφ Σαντεπί ανέφερε πως στα θέματα των εξοπλισμών υπάρχουν συζητήσεις και ανταλλαγές  και «υπάρχει κοινή επιθυμία των δύο χωρών τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια». Μάλιστα, ο γάλλος πρεσβευτής αναφερόμενος στις στενές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας στα θέματα άμυνας και ασφάλειας χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «αδελφική χώρα» επισημαίνοντας ότι οι «απόψεις μας ταυτίζονται στο 99,9%». Αυτό πρόσθεσε το μαρτυρά η επίσκεψη προ ημερών στην Αθήνα του Γάλλου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του γενικού γραμματέα εξωτερικών.
Συμμετοχή Γάλλων στη «Μέδουσα»
Φαίνεται όμως ότι το Παρίσι επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο ακόλουθος άμυνας της γαλλικής Πρεσβείας Σαρλ Αμπαλεά αποκάλυψε ότι η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα» τον προσεχή Ιούνιο. Πρόκειται για μία άσκηση που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο μία φορά στην Αίγυπτο και μία στην Ελλάδα και συνήθως προκαλεί…εκνευρισμό στην Άγκυρα. Έτσι, τον Ιούνιο που η «Μέδουσα» είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Αίγυπτο η Γαλλία θα συμμετάσχει με δύο παρατηρητές. Σε δεύτερη φάση - όπως συνηθίζεται - θα αποφασίσουν οι Γάλλοι αν θα προχωρήσουν σε κανονική συμμετοχή στην άσκηση.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στη γαλλική φρεγάτα ο κ.Σαντεπί υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει οικοδομήσει ένα κοινό μέτωπο με την Κύπρο και την Αίγυπτο συμπληρώνοντας πως «η Γαλλία βλέπει αυτό το μέτωπο με πολύ καλή ματιά. Άλλωστε και η Γαλλία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο».
 
Top