Μετά από τη συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την κυβέρνηση
Περιορισμένες είναι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής σχετικά με το τι θα προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και την προστασία της. Μάλιστα, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ο νόμος θα περιλαμβάνει 21 άρθρα, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και απεστάλησαν στους θεσμούς το βράδυ της Τετάρτης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι θεσμοί για το νέο πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο νόμου απαντά στα περισσότερα.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να έχει συμφωνηθεί να κατατεθεί μέχρι τέλος Μαρτίου στη Βουλή ενιαίος πτωχευτικός νόμος, μέρος του οποίου είναι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το ποσοστό της επιδότησης θα καθορίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα με αλγόριθμο. Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται κάθε μήνα από το Δημόσιο στον λογαριασμό του δανείου. Στην περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης είτε το Δημόσιο δεν πληρώσει το μερίδιό του για εννέα μήνες, η ρύθμιση παύει να ισχύει.

Οι μη επιλέξιμοι δανειολήπτες -που δεν πληρούν τα κριτήρια- δεν προστατεύονται από τον πλειστηριασμό, ασχέτως αν πάνε ή όχι στο δικαστήριο. Τα κριτήρια για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας αναμένεται ότι θα είναι:

• Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία, που είχε οριστεί στα 130.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι). Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

• Παράλληλα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, και συγκεκριμένα το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, τα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, ποσό που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατη κάλυψη 36.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που πληρούν τα ανώτερα κριτήρια υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα. Για τους επιλέξιμους θα προβλέπεται επιδότηση της δόσης, το ποσοστό της οποίας θα καθορίζεται βάσει αλγορίθμου από την πλατφόρμα. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε επιλέξιμου δανειολήπτη. Μπορεί δηλαδή να ξεκινά από ένα ευρώ και να φτάνει ακόμα και στο 80% της δόσης του δανείου.

Οι τράπεζες στους επιλέξιμους δανειολήπτες θα προσφέρουν νέο μειωμένο επιτόκιο, που διαμορφώνεται με βάση το Euribor τριμήνου +2% περιθώριο, και επιμήκυνση της διαρκείας του δανείου μέχρι 25 επιπλέον έτη (αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή).

Επίσης θα εφαρμόζεται «κούρεμα» για το ποσό δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Σημειώνεται, επίσης, πως στην πλατφόρμα του νέου θεσμικού πλαισίου θα μπορεί να «μπει» μόνο το κόκκινο δάνειο και όχι οι συνολικές οφειλές των δανειοληπτών.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top