Κυρίες και κύριοι, η «αποψινή» προβολή έχει από όλα: δισεκατομμύρια, Hollywood, υπερήρωες (έναν εν προκειμένω), φαντασία και «Φαντασία» που ξεπερνούν ό,τι
γνωρίζατε μέχρι τώρα.

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Μιλώντας για τον κύριο Ρόμπερτ Ίγκερ (Robert Iger ή απλά Bob), η πιο «χτυπητή» είδηση είναι το mega – deal στο οποίο έβαλε την υπογραφή του, με αξία 52 δισ. δολαρίων με το οποίο η εταιρεία παραγωγών Disney (του γνωστού Walt Disney), εξαγόρασε την (προβολείς και το γνωστό ηχητικό σήμα που συνοδεύει απειράριθμες κινηματογραφικές ταινίες) 20th Century Fox.
Όσο για την δική του πορεία ξεκίνησε το 1972, ως παρουσιαστής της εκπομπής “Campus Probe,”, ένα τηλεοπτικό σόου του σταθμού του κολεγίου που σπούδαζε. Εκείνα τα χρόνια ονειρευόταν να γίνει παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων. Μετά την εκπομπή, δούλεψε ως παρουσιαστής στο δελτίο καιρού, του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Και εκεί άλλαξε γνώμη για το τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει…

Χωρίς να αλλάξει πεδίο δράσης αλλά αλλάζοντας εντελώς τα πόστα στα οποία υπηρέτησε, το 1974 πήγε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, στο διοικητικό – οικονομικό κομμάτι όμως και το 1989 ανέλαβε διευθυντής στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του δικτύου. Μεταπήδησε στη θέση του προέδρου του ABC το 1993 και το 1994 πήγε διευθυντής στην μητρική εταιρεία Capital Cities/ABC.

Το 1996 η The Walt Disney Company αγόρασε την Capital Cities/ABC. Ο Ίγκερ κρατήθηκε στη θέση του μέχρι το 1999. Λίγο μετά τα 48α γενέθλιά του, ο Μπομπ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Walt Disney International και από εκεί ξεκινά η ανέλιξη στον όμιλο της Disney με τις εξαγορές που προαναφέρθηκαν και έκαναν την εταιρεία παντοκράτορα του παγκόσμιου θεάματος.

Το όραμά του για την The Walt Disney Company περιλαμβάνει την παραγωγή του καλύτερου δυνατού προϊόντος για τους θεατές (όλοι, βέβαια, αυτό θα οραματίζονταν αλλά ο Μπομπ ‘Ιγκερ φαίνεται πως ξέρει να το κάνει πράξη αν κρίνει κανείς από τα εισιτήρια που κόβουν οι ταινίες της εταιρείας και όχι μόνον), την αέναη καινοτομία (γιατί καλές οι δοκιμασμένες συνταγές αλλά σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει λήγουν γρήγορα) και η χρήση της εκάστοτε τεχνολογίας αιχμής.

«Στις επιχειρήσεις, το προϊόν σου πρέπει να αντικατοπτρίζει τον κόσμο στο οποίο προσπαθείς να επιχειρήσεις» εξηγούσε ο ίδιος στη Vogue.Εμφανίζεται στις πρεμιέρες των ταινιών της Disney με σκούρα μεσάτα κοστούμια και μακρυά από τα φωτογραφικά φλας. Λατρεύει τα ρούχα αλλά μόνον τα κλασικά, όχι τα πολύ τρέντι.

Από λοιπές δραστηριότητες (οι φιλανθρωπικές δραστηριότητας «φοριούνται» πολύ τα τελευταία χρόνια στο Hollywood αλλά και τους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ και είναι δύσκολο να διαγνώσει κανείς αν πρόκειται για καλές προθέσεις ή trend αλλά αν υπάρχουν τελικά άνθρωποι που πραγματικά ωφελούνται, λίγη σημασία έχει τελικά) είναι μέλος του Συμβουλίου του National September 11 Memorial & Museum and Bloomberg Philanthropies.

Ενώ από το 2012 είναι και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, ένας θεσμός που απολαμβάνει μεγάλου κύρους στην αμερικανική κοινωνία.

Πρόσφατα δεν δίστασε να τα βάλει και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για την ακρίβεια ο Τραμπ τον κατηγόρησε αλλά ο Ίγκερ αδιαφόρησε χαρακτηριστικά να του απαντήσει ο,τιδήποτε.

O Bob Iger με τη σύζυγό του Willow Bay

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο δρόμος για μια πολιτική καριέρα είναι ανοικτός. Το αν στο μέλλον ο Μπομπ Ίγκερ θα το επιδιώξει είναι κάτι που μένει να δούμε. Η (δεύτερη) σύζυγός του, Willow Bay, πάντως μισεί την ιδέα και τον αποθαρρύνει συνέχεια. Όμως, όπως ξέρει πολύ καλά «ο Μπομπ δεν βάζει και πολλούς τοίχους, ούτε σηκώνει φραγμούς».

Ο Μπομπ ομολογεί πως δεν φαντάζεται πώς θα είναι η ζωή του μετά την Disney, ίσως απλά κρουαζιέρες με το σκάφος του στην Ιταλία (sic). Όπως του έδειξε η ζωή όμως, μπορεί «να θέλεις να μείνεις κάπου ακόμη μια μέρα…»._ 

 
Top