Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την πρώτη τους ματιά σε εκατοντάδες σελίδες λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την Uber
Technologies Inc. μόλις την Πέμπτη, καθώς ο γίγαντας των μισθώσεων οχημάτων αναμένεται να καταθέσει την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά του σήμερα.

Η παγκόσμια εταιρία θα ξεκινήσει ένα road show σε δυνητικούς επενδυτές αυτό το μήνα και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο τον Μάιο, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο Bloomberg. Η Uber επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η προσφορά αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη IPO των ΗΠΑ φέτος και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων όλων των εποχών.
Αν και η Uber έχει δημοσιεύσει μερικώς οικονομικά αποτελέσματα για χρόνια, η κατάθεση της IPO στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δώσει την πρώτη πλήρη ματιά στους αριθμούς και τις λειτουργίες της. Οι πιθανοί επενδυτές είναι πεινασμένοι για τις λεπτομέρειες και τώρα είναι οπλισμένοι με την IPO της αντίπαλης εταιρείας Lyft Inc., η οποία εισήχθη στη Wall Street τον Μάρτιο, ως σημείο αναφοράς για να βρουν ψεγάδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αξία της Uber.

«Στο επίκεντρο θα είναι οι μετρήσεις έναντι της Lyft», δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities. «Νομίζω ότι από την άποψη πολλών επενδυτών, η Lyft είναι το μικρό αδελφάκι της Uber».

Η Uber δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έιχε 50 δισ. δολάρια σε τζίρο πέρυσι, περίπου 45% αυξημένο από το 2017. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Από τα καθαρά έσοδα ύψους 11,4 δισ. δολαρίων το 2018, μόνο 3 δισ. δολάρια ήλθαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αυξημένα μόλις 2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και ο αριθμός αυτός έδινε στην εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ένα τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 25% - υψηλό κατά τα περισσότερα πρότυπα - έπεσε πολύ χαμηλότερα από το 38% για το τρίτο τρίμηνο.

Οι επενδυτές θα θέλουν μια εξήγηση για την επίπεδη τροχιά που έχει πάρει η Uber, σε ένα πιθανό μήνυμα ότι η βασική επιχειρηματική της δραστηριότητα μπορεί να χάνει. Θα θέλουν επίσης να μάθουν από πού προέρχονται τα χρήματα, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται σε τρόφιμα και άλλες παραδόσεις και ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα, καθώς σχεδιάζει επίσης αυτόνομα – ή ακόμα και ιπτάμενα – αυτοκίνητα!

Η Uber εκτιμήθηκε τελευταία στις 76 δισεκατομμύρια δολάρια στις ιδιωτικές αγορές, όταν η Toyota Motor Corp. επένδυσε το 2018. Πέρυσι, οι τραπεζίτες που τσακώνονται για να γίνουν ανάδοχοι για την προσφορά, δήλωσαν ότι η Uber θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε ποσό ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην IPO.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν και το προβλεπόμενο εύρος τιμών πιθανότατα δεν θα προκύψουν μέχρι αργότερα.

Η IPO, που έχει προγραμματιστεί για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα διευθύνεται από την Morgan Stanley καθώς και από τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Bank of America Corp.   

 
Top