Οι εταιρείες του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, και μεταξύ αυτών όμιλοι – κολοσσοί, όπως Shell, BP και Exxon, ενδέχεται να απολέσουν έως και το 95% της
αξίας τους έως το 2050, αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Mercer, αποτελεί μια από τις πρώτες αναλυτικές απόπειρες να παρουσιαστούν στα χαρτοφυλάκιο των επενδυτών, οι συνέπειες ανά κλάδο της κλιματικής αλλαγής και η πιθανή επίδραση των κανονισμών που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με το fnlondon.com, η ανάλυση συμπεραίνει ότι οι προσπάθειες να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2°C θα έχει κόστος για τις αποδόσεις των μετοχών τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, οι προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει στους επενδυτές μετοχών στις αναπτυγμένες αγορές περί το 0,2% ετησίως για τα επόμενα τριάντα χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμένες αποδόσεις ύψους 5,6% μέχρι το 2050.

Οι μετοχές δεν είναι το μοναδικό πράγμα που τοποθετούν χρήματα οι επενδυτές. Η Mercer εξέτασε και τις συνέπειες για την ιδιοκτησία, τα ομόλογα και τις υποδομές – συνολικά οι προσπάθειες για να καμφθεί η κλιματική αλλαγή αναμένεται να ωφελήσει τους επενδυτές από 0,1% έως 0,3% ανά έτος. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τότε θα πληγούν οι αποδόσεις συνολικά.

Εντός αυτού του εύρους τα κόστη και τα πλεονεκτήματα ποικίλουν σημαντικά. Η Mercer εκτιμά ότι στο σενάριο που οι κυβερνήσεις λάβουν επιθετικά μέτρα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μέχρι το 250 θα έχει μειωθεί κατά 1/3, ενώ η προσφορά του λιγότερο μολυσματικού φυσικού αερίου θα ανέβει κατά 20%.

Η χρήση άνθρακα θα μειωθεί δραστικά και τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιστοιχούν στο 1/2 των πωλήσεων νέων οχημάτων.


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μετοχές πετρελαίου και φ/α θα χάσουν το 42% της αγοραίας αξίας τους έως το 2030 και το 95$ μέχρι το 2050.

Στον θετικό αντίποδα, οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, όπως αιολική και ηλιακή, θα αυξηθούν κατά 178%.

Αν όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να αναλάβουν δράση, και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οδηγώντας σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4°C μέχρι το 2050, δεν θα υπάρξουν νικητές, προβλέπει τέλος η Mercer. 
 
Top