Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών εκδικάστηκε η ανακοπή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η....
ΠΟΠΣΜ τον Μάρτιο του 2018, κατά της σύστασης σωματείου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα την Ηράκλεια Σερρών και σκοπούς, μεταξύ των άλλων, την διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας και την διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για τους «ντόπιους» ήρωες.

Μάρτυρες υπεράσπισης του σωματείου ορίσθηκε ο Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ιωαννίδου Αλεξάνδρα – καθηγήτρια στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών και πρώην μέλος της διακρατικής επιτροπής για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων, όπως αυτή ορίσθηκε από την Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι «Ντόπιοι» είναι σλαβικής καταγωγής και η «ντόπια» γλώσσα είναι σλαβική γλώσσα, προκαλώντας θυμηδία στο ακροατήριο για τα λεγόμενά τους μη σεβόμενοι την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα.

Μέλος Επιτροπής βιβλίων Ιστορίας: Φαντασίωση η ελληνικότητα της Μακεδονίας

Στην εκδίκαση της υπόθεσης έκαναν παρέμβαση ο δικηγορικός σύλλογος Σερρών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Μάρτυρες των θέσεών τους είχαν: τον Ζήση Μητλιάγκα – φιλόλογο Πρώην Δήμαρχο Σερρών, τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο – Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Ιωάννη Μωυσιάδη – Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών, τον Βενιαμίν Καρακωστάνογλου – Καθηγητή ΑΠΘ διεθνολόγο και Καλίγγα Γεώργιο – συνταξιούζο δάσκαλο – ντόπιο Σερραίο, οι οποίοι αποδόμησαν τα επιχειρήματα των μαρτύρων υπεράσπισης ξεκαθαρίζοντας ότι «Ντόπιοι» είναι όλοι οι γηγενείς κάτοικοι, χωρίς επιλεκτικές κατηγοριοποιήσεις, «Ντόπια» είναι η επικρατούσα γλώσσα σε έναν τόπο και στην περίπτωσή μας είναι τα Ελληνικά.

Η εισήγηση του Εισαγγελέα ήταν να διαλυθεί το προσβαλλόμενο Σωματείο διότι το καταστατικό του είναι ασαφές και αποτελεί κίνδυνο για διατάραξη της Δημόσιας Τάξης.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΠΗΓΗ: http://www.popsm.gr/
 
Top