Ακόμη και η Palmos Analysis που διεξήγαγε έρευνα για το Tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου δίνει εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με 6,5% στην πρόθεση ψήφου για τις
εθνικές εκλογές και τον Σύριζα να βρίσκεται στο 20,7%. Σύμφωνα με την εταιρεία η ΝΔ συγκεντρώνει 27,2% αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7%, με την διάφορα των δύο κομμάτων να διαμορφώνεται στο 6,5%.Σύμφωνα μ την ίδια έρευνα, η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί καθίζηση στο κυβερνών κόμμα καθώς στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή.
Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η προέλευση της “μετέωρης ψήφου”, το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 22,3%, μέγεθος που μπορεί να αλλάξει ριζικά την τελική εικόνα. Το 29% είναι άνθρωποι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή συσπείρωση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στο 49%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι 84%. Στην πίτα της “μετέωρης ψήφου” μόλις 6% προέρχεται από τη ΝΔ.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) έχει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ αυθόρμητα “κανένας από τους δύο” απάντησε το 30%. Στην παράσταση νίκης, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς το 70%, ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση, εκτιμά πως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι η ΝΔ.  

 
Top