Συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι στις 13:00 το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα είναι ραγδαίες με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, έπειτα από απόρριψη της πρότασης που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι πλέον η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό

Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου ανέφερε ότι "οι μάσκες έπεσαν", δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης που έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω και άλλη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που ανέφερε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη το σύνολο της αρμοδιοτήτων της.

Πλέον η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενώ υπενθυμίζεται ότι αυτή άλλωστε αποτελούσε και την αρχική θέση της, έτσι όπως είχε εκφραστεί μέσα από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, πριν ακολουθήσει η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηματικό, βεβαίως, παραμένει το τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εάν δηλαδή θα προχωρήσει στην υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ή εάν αντιθέτως δεν το πράξει, όπως τον καλεί να κάνει η αντιπολίτευση. "Η θέση του ΠτΔ είναι το Σύνταγμα και η ερμηνίεα το Συντάγματος και αυτό δεν αλλάζει ανάλογα με τη στάση των κομμάτων" διαμήνυαν πάντως το βράδυ της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας σε σχετική διαρροή που μετέδωσε το OPEN TV. 

Η κόντρα Τζανακόπουλου - Μπακογιάννη στο Open Mind

Το θέμα της Δικαιοσύνης αποτέλεσε βρέθηκ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή OPEN Mind με την Έλλη Στάη.

"Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές για ανοιχτές υποθέσεις στελεχών της" υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ στην ερώτηση της Έλλης Στάη εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικώς στην αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης μετά το "όχι" της ΝΔ σε συναινετική επιλογή σημείωσε με νόημα: "Η κυβέρνηση διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της".

Η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η κυβέρνηση κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια: "Πήρατε την κ. Θάνου και την κάνατε σύμβουλο πρωθυπουργού. Εμείς τέτοιες απρέπειες δεν κάνουμε ισχυρίστηκε". 

Το παρασκήνιο της αλλαγή στάσης, το "όχι" της ΝΔ και η ανταπάντηση του Μαξίμου
Έντονο είναι το παρασκήνιο που οδήγησε στην αρχική αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε αρχικά στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο του OPEN την Πέμπτη, το συγκεκριμένο θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΓ το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος φέρεται να άνοιξε το ζήτημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, για να συνεχίσει ο Νίκος Φιλης υποστηρίζοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίξει τώρα το ζήτημα, η αντιπολίτευση θα την κατηγορήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, o κ. Βίτσας ήταν εκείνος που επέμεινε στην συνεννόηση. Το αποτέλεσμα ήταν η απόφαση να πετάξουν το μπαλάκι στη ΝΔ.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Φίλης, αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση νομοθετικά είναι καλυμμένη και μπορεί να προχωρήσει, πρόσθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα δεοντολογίας. «Εγώ ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές, και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Αρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την ΝΔ να συναινετικά να συννενοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η ΝΔ», είπε ο κ. Φίλης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε δημοσίως και ο κ. Βίτσας μιλώντας στο ΟPEN: "Νομικό ζήτημα δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτικό και ηθικό ζήτημα" είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr
 
Top