Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υποστηρίζει πως θα πρέπει να καθοριστεί αμοιβή και για όσους πολίτες κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές, έτσι ώστε να μην είναι απρόθυμοι ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους.


Την ανάγκη να καθοριστεί αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές, επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, συγχαίροντας παράλληλα όσους συμμετείχαν στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση.

Στην ανακοίνωσή της η δικαστική ένωση αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία συγκεντρώσεις των εκλογικών σάκων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά και στην άμεση συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών, όταν αυτή χρειάστηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΔΕ, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί κατά την εκλογική διαδικασία ήταν «η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές», η οποία δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία. «Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές. Στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους υπαλλήλους των αρμόδιων φορέων, που συμμετείχαν στην πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση στην οποία καταγράφονται οι βασικότερες δυσκολίες κυρίως των δικαστικών αντιπροσώπων, έχει ως εξής:

«Με την προκήρυξη των ταυτόχρονων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση είχε γίνει εξ αρχής αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος για τα Δικαστήρια που θα αναλάμβαναν την διαδικασία. Η ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών καλπών και ο αναγκαίος διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων απαιτούσαν τη συμμετοχή διπλάσιου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στα καθήκοντά τους με υπερένταση των δυνάμεών τους. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι ο διορισμός της πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων ως τακτικών δικαστικών αντιπροσώπων αποδυνάμωσε αριθμητικά τα συνεργεία παραλαβής του εκλογικού υλικού με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες δικαστικοί αντιπρόσωποι. Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αναγκάστηκαν αμέσως μετά την παράδοση των εκλογικών σάκων τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να συμμετέχουν αρκετές ώρες και στα συνεργεία παραλαβής του υλικού, παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα της Ένωσης και αυξήθηκε κατά ένα μέρος ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία από 918 σε 987, με τη συμμετοχή και Ειρηνοδικών. Παρατηρήθηκε επίσης το φαινόμενο να λειτουργούν μεγάλα εκλογικά τμήματα έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών και στις 4 κάλπες. Το πρώτο βήμα που έγινε με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να υποκαταστήσει πλήρως την συμπλήρωση των χειρόγραφων πρακτικών που συνεπάγεται περιττή σπατάλη χρόνου. Η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία. Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές. Στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους υπαλλήλους των αρμόδιων φορέων, που συμμετείχαν στην πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

 
Top