«Ψυχρολουσία» επιφύλαξε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι προσδοκούσαν στην επιστροφή των καταργημένων Δώρων. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση του Στ’ τμήματος και κάπως έτσι έληξε άδοξα ο μαραθώνιος δικαστικός αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο, για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012.

Πριν από ένα χρόνο, το Στ’ Τμήμα είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν πως ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο επεσήμανε ότι «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών». Και είχαν τότε προσθέσει οι Σύμβουλοι Επικρατείας ότι τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Παρασκευή, η εισηγήτρια κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού υπερέβη τα όρια του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, μετά από θυελλώδη διάσκεψη, η Ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών, απορρίπτοντας έτσι τις προσφυγές περί αναδρομικών περίπου 2,6 δισ ευρώ.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτή η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να θεωρηθεί πρόκριμα για τις αντίστοιχες προσφυγές των συνταξιούχων. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν μπορούν να επηρεάσουν τις όποιες πολιτικές αποφάσεις για αναβίωση των Δώρων, με τη διαφορά ότι απαλλάσσεται ο Προϋπολογισμός από τα πρόσθετα κόστη καταβολής αναδρομικών.
πηγή 
 
Top