Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο 24 άτομα, ανάμεσά τους έναν πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και έναν πρώην σύμβουλο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες δίκες που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, από τους συνολικά 224 κατηγορούμενους 17 καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια για “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης”, τη δολοφονία 139 ανθρώπων και “απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου”.


Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.


Από τους 224 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων περίπου 20 πρώην στρατηγοί, οι 176 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 35 είναι ελεύθεροι και 13 δικάστηκαν ερήμην.


Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και ο Αλί Γιαζιτσί, πρώην σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους καταδικασθέντες σε ισόβια.


Η δίκη διεξήχθη στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου έχει κατασκευαστεί αίθουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό. Έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν ισχυρές.


Την ώρα που ο δικαστής διάβαζε τις ποινές των καταδικασθέντων έξω από την αίθουσα αστυνομικοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Πηγή ΦΩΤΟ: Daily Sabah
 
Top