Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξηγεί τι συνέβη στη Χαλκιδική που κόστισε τη ζωή 7 ανθρώπων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία πολύ ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες από ανέμους πολύ μεγάλης έντασης (ανεμοθύελλες) εκδηλώθηκαν τη νύχτα της 10-11/7 στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Οι ισχυρές καταιγίδες ήταν συνέπεια διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα που μετέφερε ψυχρές αέριες μάζες, που σε συνδυασμό με τις θερμές που λίμναζαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, είχαν σαν αποτέλεσμα την έντονη αστάθεια της ατμοσφαίρας.

Τέτοιου είδους ανεμοθύελλες πήραν το όνομα «μπουρίνια» από τους ναυτικούς, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. Η λέξη προέρχεται από την ενετική borin που σημαίνει θύελλα και είναι κατά κανόνα φαινόμενα μικρής χωροχρονικής κλίμακας και συνδέονται με θερμικές ή μετωπικές καταιγίδες.

Ιδιαίτερα καταστροφικά είναι μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου. Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα.

Παρόμοιο μπουρίνι συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου και αποτέλεσε την αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν την ζωή τους 7 άνθρωποι.

Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται η μέγιστη ανακλαστικότητα που καταγράφηκε από τα μετεωρολογικά ραντάρ της ΕΜΥ στις 22.00 τοπική ώρα και εντοπίζει τις περιοχές των έντονων φαινομένων καθώς και η αντίστοιχη εικόνα μετεωρολογικού δορυφόρου.Η ΕΜΥ από το μεσημέρι στις 9/7 είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που προειδοποιούσε για την εκδήλωση έντονων καταιγίδων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας .

Το δελτίο επικαιροποιήθηκε στις 10/7 με αναλυτικότερες χωρικά και χρονικά πληροφορίες. Παράλληλα είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός και στο πανευρωπαϊκό σύστημα προειδοποιήσεων Metoalarm όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί .

newsbeast.gr
 
Top