Ο Γάλλος Φράνκι Ζαπάτα τα κατάφερε με την δεύτερη και πέταξε με το χόβερμποντ από την Σανγκάτ της Γαλλίας στο κόλπο της Αγίας Μαργαρίτας στο Ντόβερ της Αγγλίας


Μπορεί να χρειάστηκε δύο προσπάθειες, αλλά τελικά ο Γάλλος Φράνκι Ζαπάτα κατάφερε να διασχίσει την θάλασσα της Μάγχης με χόβερμπορντ, δηλαδή με ένα ιπτάμενο «πατίνι»!

Ο Γάλλος εφευρέτης είχε επιχειρήσει ξανά το παράτολμο εγχείρημα την περασμένη εβδομάδα χωρίς όμως τότε να τα καταφέρει με επιτυχία.


Το πρωί της Κυριακής όμως, ο 40χρονος Ζαπάτα κατόρθωσε να πετάξει επί 20 λεπτά πάνω από την Μάγχη, δηλαδή σε μια απόσταση 35,4 χιλιομέτρων (22 μιλίων) από την Σανγκάτ της Γαλλίας στον κόλπο της Αγίας Μαργαρίτας του Ντόβερ στην Αγγλία.

Για να ολοκληρώσει την διαδρομή πάντως χρειάστηκε να κάνει και μία στάση για να εφοδιαστεί με καύσιμα.

Το χόβερμπορντ του Ζαπάτα τροφοδοτείται με κιροζίνη και διαθέτει πέντε τουρμπίνες. Φτάνει σε ταχύτητα τα 118 μίλια την ώρα, δηλαδή περίπου τα 190 χιλιόμετρα την ώρα και πετάει σε ύψος 15-20 μέτρων.

Στο Ντόβερ περίμεναν τον Ζαπάτα η οικογένειά του και δεκάδες θαυμαστές, που τον αποθέωσαν μόλις προσγειώθηκε με ασφάλεια.
«Τα τελευταία 5-6 χιλιόμετρα ήταν σκέτη απόλαυση, το να βλέπω την βρετανική ακτή να πλησιάζει... Αν αυτό είναι ιστορικό γεγονός ή όχι δεν μπορώ να το πω, θα δείξει με το χρόνο», είπε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης.

Στις 25 Ιουλίου, όταν ο Ζαπάτα επιχείρησε για πρώτη φορά να πετάξει πάνω από την Μάγχη, το χόβερμπορντ δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην ειδική πλατφόρμα που στήθηκε πάνω σε ένα πλοίο στην Μάγχη ώστε να ανεφοδιαστεί, έτσι η ομάδα του έφτιαξε απλώς μια πιο μεγάλη πλατφόρμα και το πρόβλημα λύθηκε.


Ο Ζαπάτα εφηύρε το πρώτο χόβερμπορντ, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από τον γαλλικό στρατό με 1,3 εκατ. ευρώ, για να δημιουργήσει ένα ειδικό στρατιωτικό μικρο-αεροσκάφος. Μάλιστα ο ίδιος έγινε γνωστός ως «ιπτάμενος στρατιώτης», όταν κατά την διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλλης, είχε πετάξει πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος. 
Top