Χάος στη Μόρια, όπου ξέσπασε μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό. Πληροφορίες για νεκρούς. Ένταση και επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών.

Φωτιά μεγάλης έκτασης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, αφού στις φλόγες έχουν παραδοθεί κοντέινερς εντός της δομής.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη.

Την φωτιά φέρεται να προκάλεσε ομάδα μεταναστών. Τα ίδια άτομα εμποδίζουν τους πυροσβέστες να σβήσουν την φωτιά και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις εντός της δομής.

Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι οι μετανάστες, κυρίως οικογένειες, που τρέχουν να απομακρυνθούν από την δομή καθώς δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Την ίδια στιγμή ξέσπασε και δεύτερη εστία, περίπου 2 χλμ. μακριά από την δομή σε χορτολιβαδική έκταση κάτω από άγνωστες συνθήκες, ίσως σαν αντιπερισπασμός, την οποία οριοθέτησαν σύντομα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο παρακάτω βίντεο, που προέρχεται από την εφημερίδα της Λέσβου "Πολιτικά" φαίνονται πρόσφυγες που τρέχουν να απομακρυνθούν μαζί με τα παιδιά τους από την εστία της φωτιάς.


Υπενθυμίζεται ότι στην Μόρια διαβιούν περίπου 12.000 άνθρωποι όταν οι συνθήκες της δομής ήταν μόλις για 3.000. Τα επεισόδια και οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο στην συγκεκριμένη δομή, ενώ κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μεταφορά με προτεραιότητα των οικογενειών σε δομές της ενδοχώρας προς ανακούφιση των νησιών, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος βεβαίως. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν χειμωνιάσει εντελώς ο καιρός.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

"Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Στο σημείο μεταβαίνουν Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής."
 
Top