Το Ιράν διέλυσε με 14-0 την Καμπότζη στην Τεχεράνη για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου 2022, στο πρώτο παιχνίδι έπειτα
από 40 χρόνια, που επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο σε γυναίκες
Σε μία αναμέτρηση ιστορικής σημασίας, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, το Ιράν επικράτησε με το σκορ-μαμούθ 14-0 της Καμπότζης, με τον (πρώην ερυθρόλευκο) Καρίμ Ανσαριφάρντ να σημειώνει καρέ τερμάτων, ωστόσο η πραγματική είδηση δεν ήταν το αποτέλεσμα.
Έπειτα από 40 χρόνια, επετράπη η είσοδος στο γήπεδο σε γυναίκες καθώς περίπου 3.500 Ιρανές βρέθηκαν στο γήπεδο Αζάντι (χωρητικότητας 78.000). Μια απόφαση που ήρθε μετά τη διεθνή κατακραυγή και την παρέμβαση της FIFA ύστερα από τον θάνατο της Σαχάρ Τζονταγιάρι, η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν ντυμένη ως άνδρας προσπάθησε να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης της ομάδας, Εστεγκλάλ Τεχεράνης. Η Τζονταγιάρι αποφυλακίστηκε μετά από δύο ημέρες όμως όταν έμαθε ότι κινδυνεύει με εξαετή φυλάκιση, αυτοπυρπολήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία, έστω και μικρού αριθμού γυναικών (περίπου το 5% των εισιτηρίων) χαιρετίστηκε από την FIFA, αλλά ήδη η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για... κυνικό διαφημιστικό κόλπο. «Από τη στιγμή που υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των εισιτηρίων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή κι απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού», ειπώθηκε από εκπρόσωπο του μη κυβερνητικού οργανισμού.

Γενικότερα τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν αρκετά επιφυκλακτικά στις αναφορές τους γι' αυτή τη σημαντική αλλαγή, καθώς το ποσοστό των εισιτηρίων ήταν όντως πολύ μικρό ενώ οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καθίσουν σε συγκεκριμένη θύρα, όπου εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένας άνδρας

Την ίδια ώρα πάντως οι γυναίκες στο Ιράν απόλαυσαν τη... στιγμή κι είναι ενδηκτικό ότι τα εισιτήρια που βγήκαν προς πώληση μόνο διαδικτυακά, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ σχεδόν όλες αποθανάτισαν τις ιστορικές στιγμές βγάζοντας ατελείωτες φωτογραφίες με τα κινητά τους.


 
Top