Γιατί άφησε ελεύθερο τον Ερντογάν ο Τραμπ. ­Θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, θα πιεστεί περαιτέρω η Τουρκία και ενδεχομένως και η Ελλάδα. Ανάλυση για το τι σημαίνει η συμφωνία Τραμπ - Ερντογάν.
Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και βέβαια φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να δεχθεί πιέσεις μέσω προσφυγικών ροών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ηλίας Τασόπουλος, εξηγεί ότι αν και φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον οι ΗΠΑ να στηρίζουν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. «Στο ζήτημα της Κύπρου» λέει ο κ. Τασόπουλος «υπήρξε η παρέμβαση των ΗΠΑ στη Σύνοδο Ενέργειας για την ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις, ενώ το ζήτημα ήταν επίσημα και στην ατζέντα του Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα». «Αυτό δεν σημαίνει όμως» συνεχίζει, «ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας».

«Ουσιαστικά», λέει ο ίδιος, «βρισκόμαστε σε μια φάση που ο Ερντογάν δρα εκβιαστικά και πιέζει σε κάθε κατεύθυνση. Εκεί ενδεχομένως βασίζεται και η κίνηση Τραμπ, η οποία πιθανόν δεν βρίσκει σύμφωνους τους διπλωμάτες του, να δώσει το πράσινο φως για τη νέα επιχείρηση στη Συρία». «Ο Τραμπ έδωσε αυτό που ζητούσε έντονα ο Ερντογάν, για να διώξει ένα μέρος της πίεσης. Για τον Ερντογάν είναι πιο σημαντικό το ζήτημα της Συρίας, λόγω των Κούρδων. Το γεγονός πώς δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, υπάρχει ένα πρόπλασμα κρατικής οντότητας, μια αυτόνομη διοικούμενη από Κούρδους περιοχή, ανησυχεί πολύ τον Ερντογάν», συμπληρώνει ο κ. Τασόπουλος.

Ο Τραμπ αφήνει μόνους τους Κούρδους
Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει ελεύθερο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει κατά βούληση στη Συρία, αφήνει παντελώς έκθετους τους Κούρδους με τους οποίους οι ΗΠΑ είχα ανοικτή συμμαχία. «Παρότι οι Κούρδοι είχαν ανοικτή συμμαχία με τις ΗΠΑ, λόγω και του ρόλου τους στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι Αμερικάνοι δείχνουν για μια ακόμη φορά να τους αφήνουν μόνους» λέει στο newsit.gr ο κ. Τασόπουλος.

Συμπληρώνει δε ότι «αυτό είναι το νόημα και της κίνησης Τραμπ να ανεχθεί μια επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους». «Η ανοχή των ΗΠΑ σ’ αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική, διότι φαίνεται πώς μέχρι τώρα αυτές συγκρατούσαν τους Τούρκους. Εξάλλου η Ρωσία φαίνεται να μην θέλει να εμπλακεί περαιτέρω στην περιοχή. Το έδαφος πια είναι ανοιχτό για τον Ερντογάν για να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που ουσιαστικά είναι η αλλοίωση του πληθυσμιακού στοιχείου στην περιοχή μέσω των προσφύγων και μεταναστών τους οποίους θα σπρώξει προς τα εκεί», εξηγεί.

«Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, θα πιεστεί περαιτέρω η Τουρκία και ενδεχομένως και η Ελλάδα»

«Ήδη στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών τους οποίους είναι δύσκολο να διαχειριστεί η Άγκυρα. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία είναι πιθανό να πιεστεί ακόμη περισσότερο αν ο Άσαντ επιχειρήσει στο Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ο τελευταίος θύλακας αντικαθεστωτικών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, θα πιεστεί περαιτέρω η Τουρκία και ενδεχομένως και η Ελλάδα. Γι’ αυτό ο Ερντογάν έχει ως πλάνο τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στα σύνορά του με τη Συρία. Θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μετεγκαταστήσει πρόσφυγες και μετανάστες σ’ αυτή την περιοχή και να εκδιώξει τους κουρδικούς πληθυσμούς. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Αυτό σκέφτεται», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newsit.gr
 
Top