Δεν έχει τέλος ο θρήνος και ο οδυρμός στην Αλβανία, που μετρά κάθε μέρα και περισσότερους νεκρούς από τον σεισμό, τον πιο φονικό από το 1979, των 6,4 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης.

Τα τελευταία θύματα που ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια κτιρίου στο Δυρράχιο είναι μια μητέρα με τα τρία παιδιά της, δυο δίδυμα δυο ετών κι ένα επτάχρονο αγόρι. Ο εντοπισμός τους ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 50. 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Θουμάνε, 24 στο Δυρράχιο και δυο στο Κουρμπίν.

Η μητέρα και τα παιδιά της είχαν παγιδευτεί στα ερείπια τετραώροφου σπιτιού όπου έμενε η οικογένεια του 40χρονου Μπέρτι Λάλα. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν από Ιταλούς διασώστες, που μετά από προσπάθειες ωρών κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια τα τέσσερα πτώματα. Μάνα και παιδιά καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.

Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο, το κυριότερο αλβανικό λιμάνι. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.

Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε γιατί ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και συνέχιζαν χθες βράδυ να απομακρύνουν μπετόν, ενώ Αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.

Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου πάνω σε μια ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται.

Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 24 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν. Έχουν εντοπιστεί τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

newsit.gr
 
Top