Η ανεξάρτητη Κοινοτική παράταξη  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ έφερε το θέμα της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ-COSCO  στο Α' Κοινοτικό Συμβούλιο της 20/1/20, μετά από συλλογή υπογραφών κατοίκων αφού ο πρόεδρος της Α' Κοινότητας αρνείτο επίμονα να το θέσει. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 κ. Κρίτων Αρσένης ο οποίος έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με επερωτήσεις για το κυκλοφοριακό και τους αέριους ρύπους, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  κ. Νίκος Μπελαβίλας  και ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Ηλίας Σαλπέας.
Το θέμα εισηγήθηκε  η κ. Δήμητρα Βήνη εκ μέρους των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Μπελαβίλα, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκρότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ειδικής  διαπαραταξιακής επιτροπής  για τη διαμόρφωση των θέσεων του Δήμου Πειραιά, στην οποία ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπου της άμεσα θιγόμενης Α' Κοινότητας. Ο κ. Αρσένης τόνισε  πως το φαραωνικό έργο της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία  και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων και ζήτησε την άμεση  πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο εξέφρασε με ψήφισμά του την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας στη Πειραϊκή Χερσόνησο και την πρόθεσή του να  παρακολουθήσει στενά το θέμα μέσα από την ειδική επιτροπή του Δήμου.
Πέραν του ψηφίσματος αυτού, η παράταξή μας  ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω πόρισμα των 7 σημείων, της επιστημονικής ομάδας που συγκροτήθηκε για το θέμα με πρωτοβουλία μας. Η πρότασή μας καταψηφίστηκε  με ψήφους 7-5. Υπερψηφίστηκε από τους δύο Κοινοτικούς Συμβούλους του ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και τον Σύμβουλο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη του Δημάρχου, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Νίκου Βλαχάκου, παρότι ο ίδιος με έμφαση δήλωνε και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι κατά της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας.
Το επιστημονικό πόρισμα που θέσαμε στην ψηφοφορία  προτείνει:
1. Την απόσυρση του έργου επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας.
2. Τη δημοσιοποίηση των περιβολλοντικών πληροφοριών σχετικά με τους αέριους ρύπους όπως ορίζει η συνθήκη του Άαρχους.
3. Την άμεση λήψη μέτρων για την αέρια ρύπανση από το επιβατηγό λιμάνι.
4.  Τη δημιουργία δικτύου σταθμών διαρκών μετρήσεων της αέριας ρύπανσης και την εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών.
5. Την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για όλα τα προγραμματισμένα  έργα που δημιουργούν επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον του ευρύτερου Πειραιά.
6. Την απόσυρση της σχεδιαζόμενης επεξεργασίας βυθοκορημάτων στην προβλήτα Θεμιστοκλέους.
7. Την υποχρεωτική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας μόνο από πούλμαν, φορτηγά τροφοδοσίας κλπ. οχήματα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, για τον περιορισμό της ήδη αφόρητης αέριας ρύπανσης στην περιοχή από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο.

 Η παράταξή μας θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας με όλα τα μέσα, στο Κοινοτικό, Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και με κοινητοποιήσεις των χιλιάδων κατοίκων που αντιτίθενται στο καταστροφικό αυτό έργο.

Για την ανεξάρτητη αγωνιστική Κοινοτική παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ- ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος
 
Top