Ηχηρή παρέμβαση για τοπ ποδόσφαιρο πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η πολιτεία δεν πρόκειται να αφήσει τους παράγοντες του

ποδοσφαίρου να μετατρέψουν μια επιχειρηματική και προσωπική τους κόντρα σε κοινωνικό πρόβλημα, που διακινδυνεύει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε πως προσκαλεί τους δύο προέδρους της FIFA και της UEFA στην Ελλάδα προκειμένου να υπογραφεί ένα «μνημόνιο» το οποίο θα δίνει οριστική λύση στα προβλήματα του ποδοσφαίρου.


Σε περίπτωση που οι ομάδες δεν σεβαστούν τις συμφωνίες, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις δύο ομοσπονδίες θα προχωρήσει αρχικά στην αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πραγματοποιώντας το ποδοσφαιρικό grexit, ενώ αν τα προβλήματα συνεχιστούν, θα οδηγηθεί στην οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.

«Προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδια τους. Η κυβέρνηση έχει τρόπο να προστατέψει την κοινωνία και θα απαντήσει κατάλληλα. Οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα χάσουν τα έξοδα τους. Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Καλύτερα κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό πουν έχουμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για την τροπολογία

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης πήρε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις. Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω των πιέσεων των δανειστών και όχι λόγω του ποδοσφαίρου, ανέφερε πως «προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πώς οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «όλοι περνάμε σε αυτό το αξίωμα δύσκολες ώρες, αλλά έχουμε πιο σοβαρά πράγματα κύριε Τσίπρα από το ποδόσφαιρο να ασχοληθούμε. Ξεκινήσατε την ομιλία σας λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν. Υπάρχει όντως μία διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό – είναι απολύτως λογικό. Όμως, κύριε Τσίπρα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης».

Απαντώντας για το ζήτημα του ποδοσφαίρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πράγματι ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι όμως ένα ζήτημα και πρέπει που πρέπει να συζητηθεί και πράγματα τις τελευταίες ημέρες έβγαλα στην επιφάνεια μία μίζερη επικαιρότητα. Το διαπίστωσα και εγώ με θλίψη. 
Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα η οποία μάλιστα αφού προκαλείται στα γήπεδα τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία. Διχάζουν ακόμη και με όρους γεωγραφίας. 

Αυτά είναι φαινόμενα που κρατούν 20 χρόνια για το ελληνικό ποδόσφαιρο και καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε μία ποδοσφαιρική αρένα να αποκρούσουμε κάθε δικαστικό σχέδιο. 

Χθες η κυβέρνηση ψήφισε μία νομοθετική ρύθμιση για μένα με γνωμοδότηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σας ρωτώ λοιπόν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτήν τη διάταξη; Δεν μιλάμε για μία πολιτική διευθέτηση αλλά για μία παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι για την υπόθεση την οποία θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη. Η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων παλαιούς όρους όπως νταβατζήδες και διαπλοκή. Όμως φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας και έτσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία». 

 
Top