Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της
ΕΕΕ, ο Θεόδωρος Βενιάμης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα πεπραγμένα του συλλογικού οργάνου του ελληνικού εφοπλισμού.

Μιλώντας για το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, τις προκλήσεις και τα εμπόδια, καθώς και τον επιπλέον επιβαρυντικό οικονομικό παράγοντα που αποτελεί το κόστος των νέων καυσίμων, ο κ. Βενιάμης είπε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνόκτητη ναυτιλία καλωσορίζει τη νέα δεκαετία διατηρώντας αλώβητα τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της υπεροχής της, με περίπου 5.000 πλοία με μέσο όρο ηλικίας 9,17 έτη, χαμηλότερο από το μέσο όρο του παγκόσμιου στόλου, εκπροσωπώντας ποσοστό άνω του 20% dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και άνω του 54% της ευρωπαϊκής με τις παραγγελίες νέων πλοίων να αγγίζουν το 10% της παγκόσμιας χωρητικότητας παραγγελιών».


Τόνισε δε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ελληνική ναυτιλία παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της, συνδράμοντας στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας και είπε πως επόμενος στόχος είναι «είναι να παραμείνει ανταγωνιστική και άρα βιώσιμη ώστε να συνεχίσει αλλά και να μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά της στον τόπο», εάν παγιωθεί ως ένας κεντρικός πυλώνας της εθνικής οικονομικής στρατηγικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε και το οφείλει στη ναυτική της παράδοση, να αποτελέσει κοιτίδα παραγωγής αξιωματικών υψηλής επαγγελματικής κατάρτησης, που θα καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνόκτητης ναυτιλίας αλλά και ευρύτερα
».  
πηγή
 
Top