Καταρρέει το Ελληνικό Χρηματιστήριο-Πανωλεθρία οι Τράπεζες με πτώση του τραπεζικού δείκτη πάνω απο το 18%.

Από την στιγμή που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση οι αγορές είναι επακόλουθο να ακολουθήσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο που άνοιξε με πτώση 13%!

Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης είναι στις 597,45 μονάδες.

Μαζικές ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών, με πτώση του τραπεζικού δείκτη πάνω από 18%.

Πρόκειται για ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 10%, την Παρασκευή, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης πτώσης καθώς οι τιμές κατέρρευσαν έως και 30% μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το άνοιγμα των αγορών την Κυριακή το απόγευμα.​

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ήδη έχει επεξεργαστεί δέσμη οικονομικών μέτρων για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί.


Αναμένεται να τα ανακοινώσει σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δέσμη μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ορισμένες ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις.

Το μέτρο αυτό, αν ανακοινωθεί τελικά, αναμένεται να δώσει ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Τα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση,θα αφορούν στοχευμένες ομάδες κατοίκων και επιχειρήσεων και δεν θα είναι οριζόντια.

Αναφορικά με την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).


Τόσο το μέτρο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη όπου εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε οικονομικό επίπεδο για τον κοροναϊό.

Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
 
Top