Την Τετάρτη το μεσημέρι πιθανότατα θα ανακοινωθούν τελικώς τα μέτρα που αναμένουν να πληροφορηθούν περισσότεροι
από εκατομμύριο εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους το πρωί στο σχολείο.

Ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος εκπόνησαν τα πρώτα σενάρια διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).


Τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων ετοιμάζουν μέσα στη νύχτα τα τελικά μέτρα για να καλύψουν τις διαφορετικές εναλλακτικές περιπτώσεις γονέων, είτε εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ο ένας σε ιδιωτικό ή ο άλλος στο δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού” μετ’ αποδοχών λόγω Κορωνοϊού , αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας για να διευκολύνει γονείς παιδιών των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα να επιλυθούν καθώς μπορεί πχ κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο δημόσιο, να μη μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– χορήγηση άδειας (έως 15 ημερών) για τη μητέρα ή/ και για τον πατέρα
– ηλικιακό όριο του μαθητή τα 15 έτη, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών δημοτικού – γυμνασίου. Δεν θα εξετάζεται αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια κλπ αλλά δεν θα καλύπτει γονείς παιδιών στο Λύκειο.


– το δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος από το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού. Το υπόλοιπο κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ του εργαζόμενου (αφαιρώντας μέρες από την κανονική άδεια) και του εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας –πέραν της επιδότησης από το κράτος για ένα μέρος της άδειας.

Την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση θα επιλύσει –σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Σταϊκούρα και Κεραμεως και άλλα ζήτημα πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από αύριο.
Τι ανακοινώθηκε μετά τη τριμερή συνάντηση

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:

1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.

Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη

 
Top