Η περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε οικονομικά δυσβάσταχτη για τους περισσότερους επενδυτές και ίσως κάπως ακριβή για τους δισεκατομμυριούχους.

Οι συνολικές περιουσίες των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μειώθηκαν κατά 444 δισ. δολάρια, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού συνέχισε να εξαπλώνεται μαζί με τον φόβο που προκαλεί, προκαλώντας ένα παγκόσμιο sell off στις αγορές μετοχών.

Η υποχώρηση του δείκτη Dow Jones κατά 12% δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει τουλάχιστον από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά οδήγησε στην «εξαέρωση» περισσότερων από 6 τρισ. δολάρια από τις αγορές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, το άγριο σφυροκόπημα της τελευταίας εβδομάδας στα χρηματιστήρια διέγραψε τα 78 δισ. δολάρια κερδών που είχαν συγκεντρώσει οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι από την αρχή του έτους.

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου – ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο συνιδρυτής της Microsoft Corp Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της LVMH Μπερνάρ Αρνό, υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας συνολικά γύρω στα 30 δισ. δολάρια.

Ο Έλον Μασκ, ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων απωλειών με 9 δισ. δολάρια καθώς οι μετοχές της Tesla Inc. κατρακύλυσαν μετά την απότομη άνοδο στις αρχές του χρόνου.
 


Ωστόσο, ακόμα και με τις απώλειες τις περασμένης εβδομάδας, καταγράφει αύξηση κερδών κατά 8,8 δισ. δολάρια το 2020 και η καθαρή του αξία διαμορφώνεται στα 36,3 δισ. δολάρια.

Περίπου το 80% των δισεκατομμυριούχων στην λίστα του Bloomberg βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο», καταγράφοντας απώλειες και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την επιδημία, όπως ο πρόεδρος της Carnival Corp. Μίκι Άρισον. 

Ο Άρισον έχασε 1 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα. Στον στόλο της Carnival Corp ανήκει το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκονταν σε καραντίνα στην Ιαπωνία και στο οποίο πέθαναν τουλάχιστον πέντε επιβάτες.  

 
Top