15.000 οι Σαούντ με περιουσία άνω των 1,5 τρις δολάρια αλληλοεξοντώνονται καθώς η δόξα ο πλούτος αλλά και το πάθος για εξουσία τους κάνει να μην ενδιαφέρονται για συγγενικούς δεσμούς και φυλακίζουν αδελφούς θείους και ανιψιούς.


Ο αδελφός του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο πρίγκιπας και πρώην διάδοχος του θρόνου μέχρι το
2017, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ και ο μικρότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ναβάφ μπιν Ναγέφ, συνελήφθησαν την Παρασκευή το πρωί μετά από εισβολή μασκοφόρων ανδρών της βασιλικής φρουράς στις οικίες τους.

Οι συλλήψεις των τριών εξεχόντων μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έγιναν μετά από εντολή του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορεί τους συλληφθέντες πως σχεδίαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον ίδιο και τον 84χρονο βασιλιά Σαλμάν από τον θρόνο.
Την αποκάλυψη των συλλήψεων έκανε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ενώ πηγή κοντά στην βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στους New York Times πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε την σύλληψη των τριών μελών της βασιλικής οικογένειας για «ανεξήγητους λόγους».

Το βασιλικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας απήγγειλε την κατηγορία της προδοσίας στα τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η ποινή της δια βίου φυλάκισης ή ακόμα και η θανατική ποινή
Ο πρίγκιπας Ναγέφ υπήρξε στο παρελθόν εμβληματική προσωπικότητα του συντηρητικού βασιλείου και ήταν γνωστός για τον αγώνα του ενάντια στην τρομοκρατία. Ο Ναγέφ ήταν πρίγκιπας - διάδοχος μέχρι το 2017, όταν ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε να αλλάξει την διαδοχή και όρισε διάδοχό του τον γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Με τις συλλήψεις των τριών συγγενών του ο 34χρονος αμφιλεγόμενος διάδοχος του θρόνου εδραιώνει έτι περαιτέρω την θέση του στο βασίλειο. Το 2018 είχε δημιουργηθεί παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου από την Σαουδική Αραβία, όταν αποκαλύφθηκε πως η εντολή για την εξόντωση του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, είχε δοθεί από τον ίδιο τον διάδοχο του θρόνου.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είναι γνωστός για τον πολυτελή βίο που διάγει. Έχει στην κατοχή του ένα γιοτ αξίας 500 εκατ. δολαρίων, ένα πύργο στη Γαλλία αξίας 300 εκατ. δολαρίων και έναν πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του οποίου η αξία εκτιμάται στα 450 εκατ. δολάρια. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας αποτελείται από 15.000 μέλη και η περιουσία της υπολογίζεται στο 1.4 τρισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας ελέγχεται από τον διάδοχο του θρόνου.
 
Top