Tο εφιαλτικό σενάριο να παραταθεί ο κατ΄οίκον περιορισμός ως την Άνοιξη του 2021 είναι πάνω στο τραπέζι. Ήδη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε
στο 2ο κύμα πανδημίας που θα χτυπήσει το φθινόπωρο.

Aπό τον Ian Ford

Μόνο που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα υπάρξει στο μεταξύ διάλειμμα με θερινή αναστολή των μέτρων ώστε ο Μπάμπης με τη Σούλα να έχουν για μια τελευταία φορά της ζωής τους τη χαρά να πάνε θερινό σινεμά ή πιο ασφαλές θα ήτο σ΄ένα drive-in για να απολαύσουν την αγαπημένη τους ταινία Αν ήμουν πλούσιος.


Μάλλον δεν θα τα καταφέρουν. Ο μόνος τρόπος να βγουν από το σπίτι θα είναι στις καρότσες από 4κάμπινα τογιότα χάιλουξ τα οποία θα περνάνε έξω από τα σπίτια των Συριζαίων και θα τους φορτώνουν με προορισμό τη πλατεία Συντάγματος, εδώ όπου ο Σύριζα θα κουβαλάει του Αγανακτισμένους Νο2-Η επιστροφή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι δεν θάχουν στον ήλιο μοίρα.

Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο του Αλέξη που αυτό το καιρό είναι πιο ήσυχος από τον Κώστα Ήσυχο. Το καλοκαίρι ο Τσίπρας θα βγάλει χιλιάδες Ανανακτισμένους Νο2 έξω από τα σπίτια τους και θα τους κατασκηνώσει στο Σύνταγμα. Θα φοράνε μάσκες που θα γράφουν #koufales tha logariastoume, θα κάνουν μαύρα και στριφτά, θα ακούνε μπόμπ μάρλευ και θα είναι όλη νύχτα γιόλο.

Όταν ξυπνάνε θα τρώνε πρωινό που θα τους έχει στείλει ο πρώην πρόεδρος Πάκης ο οποίος ακόμη να χωνέψει πως από το Μέγαρο βρέθηκε στη ταπεινή κατοικία του Νέου Ψυχικού και άφησε τη βίλα στην κ. Σακελλαροπούλου και τον σύζυγό της που περνάνε ζάχαρη έγκλειστοι στο Μέγαρο. Τα λέμε αυτά γιατί από σοβαρούς επιστήμονες δεν προκύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει υποχώρηση του ιού. Μάλλον το αντίθετο.

Επιτροπή επιστημόνων στις ΗΠΑ με επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο την Τρίτη προειδοποίησε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες δεν σημαίνει υποχώρηση του κορονοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι «όταν ανέβει η θερμοκρασία ο ιός θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας».
Στην επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, τα μέλη της επιτροπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφεραν ότι τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα σχετικά με το εάν ο κοροναϊός εξαπλώνεται τόσο εύκολα όταν ο καιρός είναι ζεστός όσο και όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, αλλά μπορεί να μην έχει σημασία, δεδομένου ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως έχουν αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό.


«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο [κοροναϊός] μπορεί να μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με υψηλότερη θερμοκρασία και υγρασία- ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ανοσίας παγκοσμίως, αυτή η μείωση της μετάδοσης μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντική μείωση της εξάπλωσης της νόσου χωρίς την ταυτόχρονη υιοθέτηση σημαντικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας», σύμφωνα με την επιστολή.


Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, σημειώνουν ότι, για παράδειγμα, μια μελέτη για την επιδημία στην Κίνα έδειξε ότι ακόμη και υπό συνθήκες μέγιστης θερμοκρασίας και υγρασίας, ο ιός εξαπλώθηκε «εκθετικά», με κάθε μολυσμένο άτομο να το διανέμει σε περίπου δύο άλλους ανθρώπους κατά μέσο όρο.

Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές νόσους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, ο οποίος δεν είναι μέλος της επιτροπής NAS (Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών), δήλωσε: «Παρόλο που μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο καιρός θα συμβάλει κάπως στη μείωση της μετάδοσης, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης».

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο κορονοϊός θα υποχωρήσει με ζεστό καιρό. Συγκεκριμένα , στις 10 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι «πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι θα φύγει ο ιός τον Απρίλιο με τη ζέστη – καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Τυπικά, αυτός ο ιός θα φύγει τον Απρίλιο».
Αντίστοιχα το είχε επαναλάβει σε μια εμφάνιση του στο Fox News: «Ξέρετε τον Απρίλιο, υποτίθεται ότι, πεθαίνει ο ιός με τον θερμότερο καιρό και αυτή είναι μια όμορφη ημερομηνία για να προσβλέπουμε», είχε πει.

Ο Schaffner, σύμβουλος του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επεσήμανε ότι η έκθεση της NAS αξιολογεί πιο σοβαρά την κατάσταση από τον Τραμπ. «Ο πρόεδρος περπατάει στην ηλιόλουστη πλευρά του δρόμου και αυτό μας οδηγεί στη σκιερή πλευρά του δρόμου», δήλωσε ο Schaffner. «Αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η άνοιξη πιθανόν να μην αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση».

Η επιστολή από τους επιστήμονες του NAS σημειώνει ότι μερικές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει μειωμένη μετάδοση του ιού σε θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες, αλλά εξακολουθεί να μην είναι απόλυτο και να ανησυχεί τους επιστήμονες.

Οι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν ο COVID-19 γίνει λιγότερο ενεργός το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει αν οι αρχές δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

«Εάν συνεχιστεί η διαρκής μετάδοση σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί ο ιός», λέει ο Τσαρλς Τσιου, καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο.

 
Top