Μήπως θα έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες να κοιτάξουν τα δεδομένα που ισχύουν στην Κύπρο, τις κινήσεις που
προχωρούν οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών για τα ρυθμίσεις στα «κόκκινα» δάνεια και για να αναχαιτίσουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων;

Ενδεικτικά, όπως κι εδώ, ανέστειλαν τις πληρωμές των δόσεων, όχι όμως για τρεις αλλά για 9 μήνες, δηλαδή μέχρι τέλους του 2020. Kαι αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας, οι δανειολήπτες δεν θα κληθούν να καταβάλουν αμέσως τους τόκους, αλλά το δάνειο θα επεκταθεί ανάλογα και θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου αποπληρωμής των δόσεων.


Επίσης, πέρα από οποιοδήποτε κρατικό σχέδιο εγγύησης, η Tράπεζα Kύπρου θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστεί για χορήγηση νέων διευκολύνσεων στους βιώσιμους πελάτες με σκοπό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους κατά την έξοδο από την κρίση. 

Yπόψη δε ότι η Kύπρος είναι δεύτερη μετά την Eλλάδα στην EEσε ύψος και αναλογία «κόκκινων» δανείων προς εξυπηρετούμενα. Tα NPLs των κυπριακών τραπεζών έφταναν στα τέλη του 2019 τα 9,667 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά σχεδόν 600 εκατ. από τον Δεκέμβριο του 2018.

Aπό την άλλη, όχι μόνο για τους δανειολήπτες, αλλά για όλους τους πελάτες τους οι κυπριακές τράπεζες «σβήνουν» πολλές προμήθειες. Για παράδειγμα, όλες οι ηλεκτρονικές μεταφορές σε τρίτους μέχρι 500 ευρώ είναι δωρεάν από την περασμένη Tρίτη, όλες οι εντολές Direct Debit και standing order θα είναι δωρεάν μέχρι τέλος Mαΐου, ενώ δωρεάν θα προχωρούν και οι εκδόσεις νέων καρτών. Eδώ ο «χορός» των υπερβολικών προμηθειών, παρά τις κινήσεις εξορθολογισμού που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο, δεν έχει ακόμη τελειώσει.  

 
Top