Εκατομμυριούχος σε μια νύχτα έγινε ο Τανζανός ανθρακωρύχος, Σανίνιου Λάιζερ, όταν πούλησε δύο πέτρες τανζανίτη – τις πιο μεγάλες που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα – έναντι 3,4
εκατομμυρίων δολαρίων. Την είδηση μετέδωσε το BBC επικαλούμενο πολλές αναφορές διεθνών μέσων.


Οι πέτρες ζυγίζουν 9,2 κιλά και 5,8 κιλά έκαστη και ο Λάιζερ την εξόρυξε την περασμένη εβδομάδα, τις πούλησε όμως την Τετάρτη σε εμπορικό event.

«Θέλω αν χτίσω το σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ που δεν έχουν λεφτά να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά θέλω να κάνω τα πράγματα με επαγγελματικό τρόπο. Οπότε θα ήθελα τα παιδιά μου να αναλάβουν επαγγελματικά την επιχείρηση»

Παρά τον νεοαποκτηθέντα πλούτο του, ο Λάιζερ θα συνεχίσει να προσέχει ο ίδιος το κοπάδι των 2.000 αγελάδων που έχει, ενώ δήλωσε ότι για να γιορτάσει το γεγονός θα κάνει ένα μεγάλο πάρτι και θα σφάξει μια από τις αγελάδες του.
Ο πρόεδρος της Τανζανίας συνεχάρη ο ίδιος τον ανθρακωρύχο και είπε ότι τα ευρήματά του αποδεικνύουν ότι η Τανζανία είναι μια πλούσια χώρα.

Όσο για τον τανζανίτη, είναι πάρα πολύ σπάνιο ορυκτό που βρίσκεται μόνο στη βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων.

Τοπικός γεωλόγος εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο ορυκτό θα εκλείψει την επόμενη 20ετία.
Ο Τανζανίτης μπορεί να είναι πράσινος, κόκκινος, μωβ ή μπλε και η αξια του εξαρτάται από την καθαρότητά του ή το χρώμα του. Όσο πιο καθαρός είναι όσο ανεβαίνει και η αξία του. πηγή
 
Top