Την ώρα που κατάσταση στη Λιβύη έχει πάρει αρνητική τροπή για τη χώρα μας και οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν, κάτι που έχει
ως συνέπεια την παγίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας τάσσεται υπέρ της ήττας του Χαφτάρ δηλώνοντας πως περιμένει να ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη!

Με την δήλωση αυτή, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε όλη η στρατηγική της Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα θα ανοίξει πρεσβεία στην έδρα μιας κυβέρνησης η οποία διεκδικεί επίσημα κομμάτια από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δείχνοντας πως αποδέχεται τις διεκδικήσεις της, αφού επιδιώκει την «κανονικοποίηση» των σχέσεων.

Πρόκειται για εξευτελισμό πέρα και πάνω από όλα.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η εθνική ήττα στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε το ελάχιστο για να προστατέψει τα συμφέροντά της χώρας, υποστηρίζοντας τον Χαφτάρ.

Επόμενο βήμα ποιο είναι; να λέμε συγχαρητήρια όταν οι Τούρκοι καταλαμβάνουν μία πόλη;

Όσον αφορά την αποτυχημένη επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ», η οποία δεν έχει σταματήσει ούτε ένα τουρκικό πλοίο, αλλά μόνο ένα τάνκερ των ΗΑΕ το οποίο πήγαινε για να ανεφοδιαστεί από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, δήλωσε πως το εμπάργκο του ΟΗΕ πρέπει και να αυτο-επιτηρείται από τις χώρες μέλη του.


Δηλαδή η Τουρκία να τηρεί... μόνη της το εμπάργκο όπλων, όπως περίπου κάνε η Ελλάδα, η οποία δεν έδωσε ούτε την ελάχιστη βοήθεια στον Χαλίφα Χαφτάρ όταν προέλαυνε και ήλεγχε σχεδόν το σύνολο της Λιβύης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Δένδια στο «Έθνος»:
Η επιχείρηση IRINI, αν και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, καθυστέρησε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Είστε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει όντως να λειτουργήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή;

«Η IRINI έχει ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση του ΣΑΗΕ, και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια ολόκληρης της Μεσογείου. Γι’ αυτό και η Ελλάδα όχι μόνο συμμετέχει, αλλά θα αναλάβει, το δεύτερο εξάμηνο λειτουργίας της IRINI, την επιχειρησιακή διοίκησή της.

Βεβαίως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η εξασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣΑΗΕ, ανεξαρτήτως των όποιων επιχειρήσεων επιτήρησής της, επαφίεται και στα ίδια τα μέλη του ΟΗΕ, τα οποία οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις του ύπατου οργάνου του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η ΕΕ αναλαμβάνει αυτή την επιχείρηση στο όνομα του ΟΗΕ είναι ενδεικτικό της σημασίας της IRINI για τη σταθερότητα νοτίως της Ενωσης, ενώ συνιστά και αναγνώριση των κινδύνων που απορρέουν από την εμπλοκή τρίτων στον εμφύλιο, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η μετεξέλιξη της Λιβύης σε νέα Συρία. Και αυτό αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, όχι μόνο την Ελλάδα».

Ο διορισμός ειδικών απεσταλμένων για τη Λιβύη και τη Συρία χαιρετίστηκε ως μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκούν όμως οι εν λόγω διορισμοί για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις σε μια περίοδο τόσο έντονων εξελίξεων;

Η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο και ο διορισμός ειδικών απεσταλμένων για τη Λιβύη και τη Συρία εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική.
Η απουσία έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις.
Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ, όπως γνωρίζετε, η ελληνική διπλωματία το τελευταίο έτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, δίνοντας το «παρών» εκεί όπου ήταν απούσα.

Είναι δεδομένο ότι αυτά δεν αρκούν. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασα τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος θα καταστήσει αποτελεσματικότερη την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και της εικόνας της χώρας μας διεθνώς αλλά και την αναβάθμιση των διεθνών οικονομικών μας σχέσεων, καθώς και των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό.  
 
Top