Άλλος ένας συνάδελφος μόλις 35 χρονών, πατέρας ενός μικρού παιδιού, βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου σε εργασίες επισκευής από το  συνεργείο του ΖΟΥΤΗ στο πλοίο «NODUS» σημαίας Λιβερίας στη ράδα του Πειραιά.

Αιτία του νέου εγκλήματος της εργοδοσίας ήταν για ακόμη μια φορά η ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφού όπως όλα δείχνουν, οι εργασίες γίνονταν χωρίς καμία άδεια, χωρίς gas free , χωρίς την παρουσία τεχνικού ασφαλείας και χωρίς καν την πρόνοια από πλευράς των υπευθύνων εταιριών του έργου για τα βασικά μέτρα . 

Ο θάνατος του συναδέλφου οφειλόταν αποκλειστικά στο ότι δεν υπήρχε μετασχηματιστής που να μειώνει την τάση του ρεύματος, όπως προβλέπεται, και με το απλό σπάσιμο μια λάμπας φωτισμού σε κλειστό, γεμάτο υγρασία χώρο έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.  
Ότι καταγγέλλουμε εδώ και χρονιά επιβεβαιώνεται κάθε φορά με τραγικό τρόπο όταν για να βγει η δουλειά σε ένα πλοίο και να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του εφοπλιστή και του εργολάβου θυσιάζονται οι ζωές μας.

Την ώρα του θανάτου του συναδέλφου μας, δεν είχαν προλαβει να περασουν  δυο μέρες από την καταγγελία μας προς το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και τον ΟΛΠ ότι και με την επιλογή τους το τελευταίο διάστημα  να μην διαθέτουν χώρους για επισκευή στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνονται εκτεταμένες εργασίες επισκευής στην ράδα του Πειραιά.

Αποδεικνύεται επίσης ότι η επιλογή του υπουργείου εδώ και πολλά χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, να αποδυναμώνουν τις 5μελης επιτροπές ελέγχου, όπως και η σταθερή άρνηση τους να γίνονται έλεγχοι σε πλοία στη ράδα, που αποδεδειγμένα εκτελούνται εργασίες επισκευής , το μονό που εξασφαλίζει είναι ασυδοσία για ναυτιλιακές εταιρίες και εργολάβους και νέους νεκρούς και σακατεμένους για εμάς. 

Πολύ περισσότερο που πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και είναι να απελευθερωθούν οι εργασίες επισκευής στις ράδες.

Κανείς από την κυβέρνηση, τον ΟΛΠ-COSCO, τους εφοπλιστές, τους εργολάβους δεν έχουν το δικαίωμα να πουν ότι για τον νέο θάνατο του συναδέλφου μας «φταίει η κακιά η ώρα» ή ότι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που καθημερινά προκύπτουν από την πολιτική τους και την στάση τους, αφού οι καταγγελίες μας και  οι διαμαρτυρίες μας είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ 

&  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓ/ΚΗΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ 


 
Top