Άνοιξε από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, ο Τουρισμός στην Ελλάδα με υγειονομικά
πρωτόκολλα και αυστηρές οδηγίες.


Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά με όρους υγειονομικής ασφάλειας, όπως ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη


«Ελάτε στην Ελλάδα, η χώρα είναι πλέον ανοιχτή και ασφαλής» ήταν το κάλεσμά του πρωθυπουργού προς τους ξένους τουρίστες.

Ήδη, η Κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τον τρόπο που θα γίνονται οι αφίξεις τουριστών.

Αφίξεις από 15 - 30 Ιουνίου

Όπως είχε επισημάνει το υπουργείο Τουρισμού, «η χώρα ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απαγορεύσεις σε ταξίδια που δεν είναι απολύτως αναγκαία από χώρες εκτός Ε.Ε.».

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει το αεροδρόμιο της Αθήνας και αίρονται οι απαγορεύσεις για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Επιπλέον, διατηρείται η απαγόρευση για τη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια που καταρτίζει τη λίστα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πιο αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19.


Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, ενώ διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Σκοπίων.

Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μνόνο με το πλήρωμα.

Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου είναι κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Διαχωρισμός των ταξιδιωτών με βάση τη λίστα της EASA

Οσον αφορά τους ελέγχους των ταξιδιωτών που έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται ο διαχωρισμός εκτός και εντός λίστας της ΕΑSA.

Συγκεκριμένα από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:

- Δειγματοληπτικά τεστ
- Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ ξενοδοχείο καραντίνας

Για τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA:

- Τεστ σε όλους

- 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ

- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)

Για όλες τις χώρες προέλευσης, ισχύει ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1/7 και μετά).

- Δειγματοληπτικά τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας τα οποία θα οριστούν στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά

Αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις από 1 Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου και μετά επιτρέπονται οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρχει συνδιαμόρφωση της πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Για τις χερσαίες αφίξεις, από την 1η Ιουλίου γίνεται λόγος για άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση έως τις 30/6 για την Τουρκία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.
 
Top