Του Μηνά Τσαμόπουλου
Σε εξέλιξη βρίσκεται το ναυπηγικό πρόγραμμα της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά, GasLog του Πήτερ Λιβανού.
Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία παρέλαβε σε δύσκολες εποχές λόγω της πανδημίας, το 3ο από τα επτά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-LNG που έχει παραγγείλει στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries της Νοτίου Κορέας. Πρόκειται για το «GasLog Westminster»

Το πλοίο αρχίζει αμέσως τα ταξίδια αφού είναι χρονοναυλωμένο για επτά χρόνια από την εταιρεία Centrica.

Ο στόλος της GasLog θα αποτελείται – μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή και των επτά νεότευκτων – κατά 60% από υπερσύγχρονα πλοία με συστήματα προώθησης X-DF τα οποία εισέρχονται αμέσως σε μακροχρόνιες και επικερδείς ναυλώσεις.

Η Gaslog του Πήτερ Λιβανού έχει 29 πλοία εκ των οποίων 22 στο νερό και επτά υπό ναυπήγηση.
Από αυτά τα 29 LNG, τα 14 ανήκουν στην GasLog άλλα 15 πλοία ανήκουν στη θυγατρική, GasLog Partners.
Πρόσφατα η εταιρεία ενίσχυσε τη ρευστότητά της με 36 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ιδιωτική τοποθέτηση για 14.400.000 κοινές μετοχές στην τιμή των 2,50 δολαρίων ανά μετοχή για συνολικά ακαθάριστα έσοδα 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα καθαρά έσοδα της ιδιωτικής τοποθέτησης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Περίπου το 75% των μετοχών που εκδόθηκαν στην ιδιωτική τοποθέτηση αγοράστηκαν από τους διευθυντές και τις θυγατρικές της GasLog, συμπεριλαμβανομένων 6.500.000 κοινών μετοχών που αγοράστηκαν από την Blenheim Holdings Ltd, που ανήκαν εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λιβανού με ποσοστό 40% και 4.000.000 κοινές μετοχές που αγοράστηκαν από μια θυγατρική εξ ολοκλήρου του Ιδρύματος Ωνάση που έχει ποσοστό 8,9%.
Εισήλθε όμως και νέος επενδυτής και πιο συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Tung, που έχει ιστορία 70 ετών στη ναυτιλία με βάση το Χονγκ Κονγκ.
  πηγή
 
Top