Το μνημείο του ευεργέτη του Μπρίστολ,Έντουαρντ Κόλστον, αποκαθηλώθηκε βίαια πριν από 1 μήνα από μαύρους ακροαριστερούς
διαδηλωτές και πετάχτηκε στο λιμάνι αντικαταστάθηκε από αυτό μίας μαύρης ακροαριστερή διαδηλώτριας, η οποία συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την καταστροφή του αγάλματος.

Αιτία που αποκαθηλώθηκε το άγαλμα αλλά και η μνήμη του Κόλστον, ήταν ότι πριν από 330 χρόνια υπήρξε αντιπρόεδρος για 1 χρόνο σε εταιρεία που έκανε δουλεμπόριο (1689-1690). 


Στην εταιρεία αυτή, μια από τις μεγαλύτερες της εποχής της είχαν επενδύσει χιλιάδες Βρετανοί, μεταξύ των οποίων και ο Τζον Λοκ.
Ο Κόλστον βέβαια εμπορευόταν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βαμβάκι, μετάξι, υφάσματα, λάδι και άλλα προϊόντα από την οποία έκανε την περιουσία του ένα μεγάλο μέρος της οποίας ξόδεψε για να ευεργετήσει την πόλη του Μπρίστολ και τους ανθρώπους της, με πολλά κτήρια να φέρουν το όνομά του.

Φυσικά αυτό μικρή σημασία έχει για τους ακροαριστερούς μαύρους, οι οποίοι μισούν κάθε τι δυτικό και ευρωπαϊκό και προσπαθούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία της Δύσης.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian, τη θέση του Κόλστον, έλαβε η φιγούρα της Τζεν Ρέιντ, μίας μαύρης διαδηλώτριας που είχε φωτογραφηθεί με τη γροθιά υψωμένη, να στέκεται πάνω στη βάση του γκρεμισμένου αγάλματος

Δημιουργός του αγάλματος, το οποίο φέρει το όνομα «Κύμα Δύναμης (Τζεν Ρέιντ) 2020» (Surge of Power), είναι ο καλλιτέχνης Μαρκ Κουίν, ενώ η ανέγερση του έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης.
Στη βάση του νέου μνημείου έχει τοποθετηθεί μία επιγραφή που αναγράφει το σύνθημα «Black Lives Matter».

Το άγαλμα του Κόλστον, το οποίο οι διαδηλωτές πέταξαν στον πάτο της θάλασσας, ανακτήθηκε από τις τοπικές Αρχές, και αναμένεται να μεταφερθεί σε μουσείο της πόλης, όπου θα εκτίθεται δίπλα σε πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, μπαίνοντας έτσι σε ένα νέο πλαίσιο ιστορικής μνήμης, δίπλα στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που έφεραν την αποκαθήλωση του.


 
Top