Ναυμαχία Σαλαμίνας: Που βρίσκεται «ο θρόνος του Ξέρξη» (video)

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Που βρίσκεται «ο θρόνος του Ξέρξη» (video)

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Θρόνος του Ξέρξη. Το οχυρό – παρατηρητήριο από το οποίο παρακολούθησε την συντριβή του στόλου του. Δείτε πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη

Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω στην Αττική, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Περάματος είχε την ονομασία Αμφιάλη. Σε μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω, λοιπόν, που εντάσσονται στο Δήμο Περάματος, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Ξέρξης πίστευε ότι ήταν κοντά στην κατάληψη όλου του ελλαδικού χώρου αλλά έκανε λάθος. Οι ιστορικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας, οι ορδές της ανατολής θα ξεχύνονταν στην Πελοπόννησο.

Έπειτα θα έσβηναν τις πόλεις από τον χάρτη. Ο δρόμος για την υπόλοιπη Ευρώπη θα άνοιγε διάπλατα στους Πέρσες. Όμως, το 480 π.Χ. χάρη στο σχέδιο του Θεμιστοκλή, που ήταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης των Αθηναίων, ο περσικός στόλος συνετρίβη στο στενό της Σαλαμίνας, μεταξύ Κυνοσούρας και Κερατσινίου. Επρόκειτο για έναν θρίαμβο στρατηγικής που στηρίχτηκε στο υπερόπλο των Αθηναίων.

Η κοσμοϊστορική ναυμαχία ναυμαχία της αρχαιότητας υπολογίζεται ότι διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ αλλά υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου, στα Στενά της Σαλαμίνας

Η κορυφή αυτή, ακόμη και σήμερα, αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος του Ξέρξη». Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα:  Πειραιάς: Τα τοπωνύμια και οι συνοικίες της ευρύτερης περιοχής του μεγάλου λιμανιού

Δείτε πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη στο Πέραμα

Μαρτυρίες της αρχαιοελληνικής γραμματείας

«Ο Ξέρξης, καθισμένος στα χαμηλώματα του βουνού που υψώνεται απέναντι από τη Σαλαμίνα κι ονομάζεται Αιγάλεω, όσο κρατούσε η ναυμαχία, όποτε έβλεπε κάποιον δικό του να κάνει ανδραγάθημα, ρωτούσε να μάθει ποιος το έκανε»*, αναφέρει ο Ηρόδοτος. «Ψηλά καθόταν, σε τόπο ξάγναντο κοντά στ’ ακροθαλάσσι κι ολάκερο θωρούσε το στρατό του»**, λέει ο Αισχύλος. Πού ακριβώς βρίσκεται το σημείο «κοντά στ’ ακροθαλάσσι», δεν είναι ξεκάθαρο. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει ενδιαφέρον να αναζητήσεις τον «Θρόνο του Ξέρξη»: το να μπεις δηλαδή στη διαδικασία να ψάξεις, να διαβάσεις, να έρθεις σε επαφή (έστω και φευγαλέα) με αρχαία κείμενα. Ως προς το πού τελικά τοποθετήθηκε ο «Θρόνος», υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές τον θέλει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου. Το google maps πάντως με το όρο «Θρόνος του Ξέρξη» προβάλλει δύο καταχωρίσεις: μία στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Αιγάλεω, κοντά στη Μονή Δαφνίου, και μία άλλη πάνω από το Πέραμα.

Ο θρόνος του Ξέρξη

Η τοποθεσία που έχει επικρατήσει ως «Θρόνος του Ξέρξη» είναι αυτή πάνω από το Πέραμα. Αυτή επιλέγουμε κι εμείς για να βρεθούμε στο σημείο που (πιθανώς) να κάθισε ο Πέρσης βασιλιάς. Αποφεύγουμε να προσεγγίσουμε το σημείο μέσα από τα λαβυρινθώδη δρομάκια του Περάματος, όπως προτείνει ο ψηφιακός χάρτης, αντιθέτως κατευθυνόμαστε στη λεωφόρο Σχιστού-Σκαραμαγκά και στρίβουμε στο στενό που οδηγεί προς το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού Περάματος.

Ακολουθούμε τις πινακίδες προς τη Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού, περνάμε μπροστά από τη μονή, στο τρίστρατο παίρνουμε τον δρόμο προς τα αριστερά και μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα οδήγησης σε βατό χωματόδρομο σταματάμε.

Δείτε ακόμα:  Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 1821 σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού Γιώργο Παναγόπουλο! (video)

Η συντομογραφία «Θρον. Ξερξ.» γραμμένη με κόκκινη μπογιά σε βράχο επιβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό σημείο.

Ακολουθούμε τις κόκκινες βούλες πάνω στα βράχια και μετά από λίγα λεπτά περπάτημα (που μπορούν να κάνουν ακόμη και παιδιά, αν και όχι πολύ μικρά) φτάνουμε στον «Θρόνο». Γύρω μας, κατακίτρινες ασφάκες έχουν στήσει τον τρελό χορό της άνοιξης, ξεπροβάλλοντας από τις σχισμές των βράχων.

Από κάτω απλώνεται το Πέραμα, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων και ανάμεσά τους στριμωγμένο ένα τόσο δα λιμανάκι. Απέναντι η Ψυττάλεια και δίπλα η Κυνόσουρα. Όλο το σκηνικό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο πιάτο.

Πηγή Βίντεο: Up Drones

* Ηρόδοτος, Ιστορίαι, ΕΠΙΚΑΙΡOΤΗΤΑ, μτφρ. Λευτέρης Δρακόπουλος, 1988
** Αισχύλος, Πέρσες, ΚΑΚΤΟΣ, μτφρ. Τάσος Ρούσσος, 1991

με πληροφορίες από Καθημερινή,exploringgreece.tv

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.