“Παιδικό Σπίτι Πειραιά“: Σε 28 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, από τα οποία υποχρεούται να εκτίσει τα 20 καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Εφετείο Αθήνας τον Κωνσταντίνο Λαλαούνη, πρώην πρόεδρο και διευθυντή του ιδρύματος Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, επί πενήντα χρόνια, για τις κατηγορίες της παιδικής κακοποίησης.
Πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη επιβεβαίωση της προηγούμενης απόφασης του Εφετείου, την οποία είχε ακυρώσει ο Αρειος Πάγος μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Για κάθε θύμα επιδικάστηκαν πέντε χρόνια για την αποπλάνηση και την ασέλγεια και τέσσερα για την ενδοοικογενειακή βία, παρά την προσπάθεια της υπεράσπισης να επικαλεστεί επιεικέστερες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
Σε 28 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, από τα οποία υποχρεούται να εκτίσει τα 20 καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Εφετείο της Αθήνας τον Κωνσταντίνο Λαλαούνη, πρώην πρόεδρο και διευθυντή του ιδρύματος Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, επί πενήντα χρόνια, για τις κατηγορίες της παιδικής κακοποίησης.
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και το αίτημα να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Καρκαμπούνα υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια, αντιθέτως συνέχισε να κατηγορεί τα θύματά του ότι λένε ψέματα.
«Για εκείνον όλα ήταν ψέματα, μεθοδευμένα μυθεύματα. Διέψευσε ακόμη και τους μάρτυρες υπεράσπισης. Είπε για τα παιδιά πως τα δάκρυά τους ήταν μόνο για να συγκινήσουν το δικαστήριο.
Πως ο πρώην συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος έβγαζε τις κατηγορίες σε βάρος του από το πουθενά.
Κανένα πειστήριο δεν υπάρχει για βελτίωση της συμπεριφοράς του. Η άρνησή του ήταν στείρα μέχρι το τέλος», σημείωσε.
Η απόφαση δικαιώνει τα τρία αδέλφια, παλιούς τρόφιμους του ιδρύματος, που βρήκαν το σθένος να μιλήσουν για όσα συνέβαιναν στο ίδρυμα, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, από τους εκφοβισμούς μέχρι και την πρόσβαση του κατηγορούμενου στα μέσα ενημέρωσης, στην Εκκλησία, στις αρχές και στο δικαστικό σύστημα του Πειραιά.
Η υπεράσπιση προσπάθησε να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι το ίδρυμα είχε βραβευτεί το 1985 με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, με στόχο να αμφισβητήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.
Η πρόεδρος της Ακαδημίας, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, με επιστολή – απάντησή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει δηλώσει ότι η Ακαδημία θα εξετάσει το ζήτημα του επαίνου όταν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τον κατηγορούμενο.
Η νοσηρή ιστορία του ιδρύματος άρχισε να βγαίνει στο φως από τα τρία αδέλφιακαι άλλους τροφίμους όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στην προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, ύστερα από έγγραφη καταγγελία εκπαιδευτικού γι’ αυτά που της εκμυστηρεύτηκε μαθητής – τρόφιμος του ιδρύματος.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, άνθρωποι από τον χώρο της παιδικής προστασίας είχαν μεταφέρει προφορικά τις ανησυχίες τους για το ίδρυμα στον τότε συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ήδη από το 2006, αλλά αδράνησε να τις διερευνήσει λόγω και της οικογενειακής γνωριμίας του με τον κατηγορούμενο, αναλαμβάνοντας δράση μετά την έγγραφη καταγγελία το 2011.
Καθοριστικός για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ο ρόλος του τότε εισαγγελέα Ανηλίκων της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, που έδρασε με ταχύτητα, μεθοδικότητα και επιμονή, όπως αναγνωρίζουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδικής προστασίας.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό επαναλήφθηκε μετά από το αίτημα ακύρωσης που έκανε δεκτό ο Αρειος Πάγος, αλλά χρειάστηκε να διακοπεί το περασμένο καλοκαίρι λόγω αιφνίδιου και σοβαρού προβλήματος υγείας της έδρας και να ξεκινήσει από την αρχή με νέα σύνθεση.
Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σοφία Αλεξία Βέννη δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά που βρήκαν την τεράστια ψυχική δύναμη και το θάρρος να ξεπεράσουν τον φόβο και τον πόνο για όσα άσχημα είχαν βιώσει και να τα καταθέσουν στο δικαστήριο.
Είναι πραγματικά άξια θαυμασμού και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλα τα θύματα κακοποίησης. Η ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της ακόμη μια φορά και απενεμήθη το δίκαιο σύμφωνα με τον νόμο και την κοινωνική ηθική.
Η σημερινή απόφαση είναι οδηγός για τη νομική προστασία των θυμάτων κακοποίησης και την ποινική αντιμετώπιση των δραστών. Τα παιδιά αισθάνονται ηθικά δικαιωμένα με τη δικαστική απόφαση και ευχαριστούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά για τη συμπαράσταση σε αυτό τον δύσκολο αγώνα τους».
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.