Το Πορτοκάλι αποτελεί το φυσικό αντίδοτο κατά της γρίπης και είναι η καλύτερη πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, θειαμίνης, φολικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Έρευνες έχουν δείξει πως η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, μπορεί να μειώσει την μέση διάρκεια των 10 ημερών ενός κρυολογήματος κατά 4-6 ημέρες στα παιδιά και κατά 2 μέρες στους ενήλικες.
H πραγματική προέλευση αποτελεί ένα μυστήριο, αλλά η συστηματική καλλιέργεια των πορτοκαλιών θεωρείται ότι ξεκίνησε όντως στην ανατολική Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην Ευρώπη η πορτοκαλιά θα κάνει την εμφάνιση της στη διάρκεια των περσικών κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σύντομα η καλλιέργεια θα επεκταθεί και στην Εγγύ Ανατολή. Τα «περσικά μήλα» όπως τα αποκάλεσε ο ιατροφιλόσοφος και βοτανολόγος Διοσκουρίδης, σήμερα καλλιεργούνται στις περισσότερες θερμές περιοχές του κόσμου και καταναλώνονται είτε φρέσκα είτε σαν φυσικοί χυμοί.
Είναι πλούσια σε:
Υδατάνθρακες:
Τα πορτοκάλια αποτελούνται από υδατάνθρακες και νερό, με πολύ λίγες πρωτεΐνες, λίπος και θερμίδες. Τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη – είναι η κυρίαρχη μορφή των υδατανθράκων στα πορτοκάλια και είναι υπεύθυνα για τη γλυκιά γεύση του φρούτου. Παρά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα πορτοκάλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Φυτικές ίνες:
Τα πορτοκάλια είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών που είναι σημαντικές στην απώλεια βάρους. Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει περίπου το 18% της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης φυτικών ινών. Οι κύριες ίνες που βρίσκονται στα πορτοκάλια είναι η πηκτίνη, η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη και η λιγνίνη. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πεπτικής υγείας, της απώλειας βάρους και της μείωσης της χοληστερόλης.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία:
Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης C, της θειαμίνης, του φυλλικού οξέος και του καλίου. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μια καλή πηγή καλίου. Η υψηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι πλούσια σε διάφορες βιοδραστικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Οι δύο κύριες κατηγορίες αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων στα πορτοκάλια είναι τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (κυρίως φλαβονοειδή) που έχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Καροτενοειδή
Όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία ευθύνονται για το πλούσιο χρώμα τους.
Βήτα-κρυπτοξανθίνη.
Ένα από τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά στα πορτοκάλια. Το σώμα σας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Λυκοπένιο:
Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες και στα πορτοκάλια. Λυκοπένιο βρίσκεται επίσης σε σημαντικές ποσότητες στις ντομάτες. Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Κιτρικό οξύ
Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην ξινή γεύση τους. Η έρευνα έχει δείξει πως το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού των νεφρικών λίθων.
Η οικογένεια των εσπεριδοειδών περιλαμβάνει επίσης, το Γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το νεράντζι, το περγαμόντο, τη φράπα, το Μοσχολέμονο (Λάϊμ), την κιτριά, το Κουμκουάτ και το το Σαγκουίνι.
itrofi.gr
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.