Γιάννης Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση ομολόγησε ότι προορίζει τη Β΄ Πειραιά για σκουπιδότοπο της Αττικής

Γιάννης Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση ομολόγησε ότι προορίζει τη Β΄ Πειραιά για σκουπιδότοπο της Αττικής

NEWS Β ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Ραγκούσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Πειραιά: -Η Κυβέρνηση ομολόγησε ότι προορίζει τη Β΄ Πειραιά για σκουπιδότοπο της Αττικής.
-Οι πολίτες της Β´ Πειραιά δεν επιδιώκουν να στέλνουν τα απορρίμματά τους αλλού.

-Αρνούνται την αδικία να γίνει η Β´Πειραιά ο σκουπιδότοπος της Αττικής.

Σημεία της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τα απορρίμματα στο Σχιστό.

-Υπάρχουν δύο αποφάσεις που επιεικώς κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει προβληματικές, άδικες και αντισυνταγματικές.

Η πρώτη απόφαση είναι η με νόμο αδειοδότηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά χωρίς καμία διαβούλευση. Δόθηκε αδειοδότηση του συγκεκριμένου ΣΜΑ ενός Δήμου στα διοικητικά όρια ενός άλλου Δήμου, ενώ δεν υπήρχε καμία τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η δεύτερη απόφαση είναι του Περιφερειάρχη Αττικής με την οποία προωθείται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό, την ώρα που ο νέος νόμος για την ανακύκλωση που θα μειώσει δραστικά τις ποσότητες απορριμμάτων, είναι σε διαβούλευση.

Επίσης και ο περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής είναι σε αναθεώρηση.

Και μάλιστα με την λογική των ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης που θα βλάψει τους πολίτες και τους δήμους.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν κι άλλες λύσεις και δυνατότητες άντλησης πόρων, από το Ταμείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα ανακληθούν οι παραπάνω ερωτήσεις

Κατά τη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε τα εξής:

-Από την απάντησή σας κ. Σκρέκα προκύπτουν κάποια πολύ σοβαρά συμπεράσματα. Ίσως το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ότι τελικά δεν ήταν προσωπική πολιτική του κ. Χατζηδάκη οι αποφάσεις αυτές, αλλά ήταν μια κεντρική κυβερνητική απόφαση. Και γι΄ αυτό το λόγο όχι μόνο δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις που πήρε αλλά και εσείς σήμερα ουσιαστικά τις υπερασπίζεστε.

Δείτε ακόμα:  ΟΛΠ Α.Ε.: Ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης «Αγίου Γεωργίου» της Ι.Μ. Νίκαιας στη Βοιωτία

-Για να καταλάβετε και να σας γίνει καλύτερα κατανοητός ο ισχυρισμός και το επιχείρημα με το οποίο πραγματοποιήθηκε από πλευράς μου αυτή η ερώτηση, θα σας πω το εξής: είναι σα να συζητάμε αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα να αδειοδοτήσετε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Καρδίτσας.

Είναι σαν την ώρα που αλλάζει ο περιφερειακός σχεδιασμός της Θεσσαλίας μέσω του νέου νόμου για την ανακύκλωση, εσείς να αποφασίζετε, μόνο στα Τρίκαλα, να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων για όλη τη Θεσσαλία.

-Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χαρακτήρισα και εγώ και το σύνολο της Β’ Πειραιά και το σύνολο των κατοίκων εξαιρετικά άδικες και σκανδαλώδεις αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων κατά αυτό τον τρόπο.

-Και επειδή εκπροσωπώ αυτούς τους πολίτες στο ελληνικό κοινοβούλιο, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι η ιδέα τους και η άποψή τους ότι «μακριά από μας, τα δικά μας απορρίμματα να τα πάρουν άλλοι να τα διαχειρίζονται».

Όχι.

Λένε «τα δικά μας, δικά μας. Εδώ να γίνει η διαχείριση».

Αυτό που όμως υπερασπίζονται είναι το δικαίωμά τους να μη μεταβληθεί η Β’ Πειραιά στον σκουπιδότοπο της Αττικής.

Αυτό δηλαδή που προωθούν οι δύο αυτές συγκεκριμένες αποφάσεις.

Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης, αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς, λένε, οι κάτοικοι της Β’ Πειραιά ο σκουπιδότοπος της Αττικής. Όπως δεν μπορεί να γίνουν τα Τρίκαλα ο σκουπιδότοπος της Θεσσαλίας και ο χώρος στον οποίο θα αδειοδοτηθεί ο ΣΜΑ της Καρδίτσας.

-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από την ώρα που δεν αμφισβητήσατε τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η ερώτηση που σας υπέβαλλα, δηλαδή ότι είναι προς αναθεώρηση ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής από τη μια, από την άλλη ότι είναι ο νόμος για την ανακύκλωση έτοιμος να προωθηθεί και θα αλλάξει ριζικά το τοπίο. Δεν μπορεί αυτές οι αποφάσεις να παραμείνουν σε ισχύ, δεν μπορεί να μην επανεξεταστούν.

Δείτε ακόμα:  ΜΕΡΑ25: "Για τους ολιγάρχες, οι γειτονιές της Β’ Πειραιά αξίζουν μόνο για τα σκουπίδια του κ. Μώραλη"

-Κανονικά, εάν κάποιος θέλει να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τους κανόνες της σωστής και δίκαιης διακυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αυτές τις αποφάσεις, κ. Σκρέκα, θα τις ανακαλέσει.

Δεν θα τις ανακαλέσει μόνο μια κυβέρνηση και όχι απλώς ένα υπουργός, αν έχει από το Μαξίμου-από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- εντολή για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που θέλουν να πάρουν αυτές τις δουλειές.

Μόνο αν υπάρχει από όλους εκείνους εντολή ότι αφήστε τα πράγματα όπως είναι, θα μείνουν τα πράγματα όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Διαφορετικά πρέπει να αλλάξουν, πρέπει αυτές οι αποφάσεις να ανακληθούν.

Δείτε εδώ το διάλογο με τον κ. Σκρέκα.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News