Άδεια τοκετού 14 ημερών και στον πατέρα -Τι ισχύει για τις αποδοχές

Άδεια τοκετού 14 ημερών και στον πατέρα -Τι ισχύει για τις αποδοχές

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έως την άνοιξη αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό σχέδιο. Τα μέτρα θα αφορούν και στην άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, τη γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και την άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Δείτε ακόμα:  Viral Βίντεο: Πατέρας "σπάει" στο ξύλο πορτοφολά που έκλεψε την κόρη του!

Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειας τους καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.

Σύμφωνα με την ρύθμιση κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών). Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι σύμφωνα με την “Καθημερινή” πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών.

Δείτε ακόμα:  50 προσλήψεις στον δήμο Πειραιά - Ποιες είναι οι ειδικότητες

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει 14 ήμερη άδεια πατρότητας στους νέους μπαμπάδες που σήμερα είναι έχουν μόλις δύο ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται συνολικά ή τμηματικά άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Επίσης προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

Δείτε ακόμα:  Δήμος Σαλαμίνας: Ο Γιάννης Τσαβαρής καταγγέλλει απευθείας αναθέσεις στο Λιμενικό Ταμείο

-Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου, 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.

-Άδεια για λόγους ανωτέρας βίας (για παράνομο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.

-Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία , ευέλικτο ωράριο κλπ).

– Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεικες οικογένειες.

– Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης , επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1 παιδί, 4 για το 2 και 6 για κάθε επόμενο.

Πηγή: enikonomia.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News