Αυστηρός έλεγχος στους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου – Όλα όσα θα ισχύουν για εργασία, διασκέδαση και ταξίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνονται τα πλαστά πιστοποιητικά
Αλλαγές για χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν εμβολιασθεί έρχονται από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου καθώς θα πρέπει να κάνουν με δικά τους έξοδα rapid test για να πηγαίνουν στην εργασία τους, ενώ θα χρειάζονται αντίστοιχο τεστ για να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, και να μετακινούνται με ΚΤΕΛ, αεροπλάνα, πλοία και τρένα.
Την ίδια ώρα μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και νόσησης. Ειδικότερα ερευνώνται οι περιπτώσεις ψευδών βεβαιώσεων υγειονομικών που εργάζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης και η διασύνδεσή τους με το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας, εκεί όπου ξεσκεπάστηκε αρχικά η κομπίνα όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Από τα συνολικά 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν από τον Παλαμά, τα 4 εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ανήκαν σε μία συγγενή πρώτου βαθμού με την «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης διοικητική υπάλληλο στον Παλαμά, σε μία νοσηλεύτρια και σε δύο τραυματιοφορείς.
Άλλο ένα πλαστό πιστοποιητικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης φέρεται να κατέχει νοσηλευτής, η σύζυγος του οποίου εργάζεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη.
Στη Δράμα ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα προκαταρτική έρευνα καθώς υπάρχουν καταγγελίες για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους που ζητούσαν θετικά rapid tests έναντι χαμηλού αντιτίμου.

 
Αναλυτικά όσα προβλέπονται από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους:
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
Ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.
Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Δείτε ακόμα:  Το «τελευταίο αντίο» στην Φώφη Γεννηματά – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της από τις 10 το πρωί

Newsroom | Pireas News