Αν δεν είχαμε το εμβόλιο, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ηλικιακή ομάδα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας, είναι οι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας
Αισιόδοξα μηνύματα για σταθεροποίηση και οριζοντιοποίηση της πανδημίας στη χώρα μας, ειδικά σε θανάτους και διασωληνώσεις, εξέπεμψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αν δεν είχαμε το εμβόλιο και είχαμε ανοιχτή την κοινωνία, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται μία τάση σταθεροποίησης, μια μειωμένη αυξητική τάση στα κρούσματα. Πρόσθεσε δε, ότι πάει να οριζοντιωθεί η καμπύλη το αργότερο μέχρι τις 5-10 Δεκεμβρίου, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο εβδομάδες, για να έχουμε την σταθεροποίηση και οριζοντίωση σε θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόκειται για ένα καλό και μεσαίο σενάριο που επεξεργάζονται τα μοντέλα στην Κρήτη και έχει πολύ καλές πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα από τα δύο.
Σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, τόνισε ότι αυτό συμβαίνει, είτε επειδή απομακρύνονται 5- 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους, είτε γιατί είναι άνω των 80 ετών και έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Είναι ελάχιστοι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες, τόνισε.
Πάντως η ηλικιακή ομάδα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας, είναι οι άνω των 60 ετών, γιατί απο αυτή τη δεξαμενή προέρχονται οι θάνατοι και πάνω από 95% των διασωληνώσεων. Γι’ αυτό και αν είχαν εμβολιαστεί πλήρως, οι θάνατοι ημερησίως θα ήταν 3-4 και οι νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ λιγότερες από 100.

Δείτε ακόμα:  «Δεν έχουμε βρασμό ψυχής, ο 30χρονος είναι ψυχασθενής», λέει ο δικηγόρος του

Newsroom | Pireas News